SAD naredile djelimičnu evakuaciju osoblje iz ambasade u Nigeru

Sjedinjene Američke Države naredile su djelimičnu evakuaciju osoblja iz ambasade u Nigeru, saopštio je Stejt department.

Stejt department nema veći prioritet od bezbjednosti američkih državljana u inostranstvu, uključujući osoblje američke vlade koje služi u inostranstvu. S obzirom na trenutna dešavanja u Nigeru, Stejt department naređuje privremeni odlazak osoblja američke vlade koje nije neophodno i članova porodice koji ispunjavaju uslove iz ambasade SAD u Nijameju – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da američka ambasada ostaje otvorena za ograničene hitne usluge za građane SAD.

“Sjedinjene Države ostaju posvećene našem odnosu sa narodom Nigera i nigerskoj demokratiji. Ostajemo diplomatski angažovani na najvišim nivoima”, poručuju iz američkog ministarstva spoljnih poslova i ističu da odbacuju sve napore za rušenje ustavnog poretka Nigera.

Vojni oficiri Nigera proglasili su prošle nedjelje šefa predsjedničke garde Abduramana Tijanija za novog šefa države i dodali da su suspendovali ustav i raspustili sve bivše institucije, nakon što su prethodno svrgli, a predsjednika Mohameda Bazuma zatvorili u njegovoj palati.

Prethodni članakZemljotres u Grčkoj
Naredni članakRusija dodala Norvešku na listu neprijateljskih zemalja