SABORNA CRKVA U MOSTARU SIMBOL POMIRENJA: Tri sata na zvoniku kupili pravoslavac, katolik i musliman

Saborna crkva Svete Trojice izdigla se nad Mostarom i svojom ljepotom i položajem ponovo dominira u gradu na Neretvi. Građevinski radovi privode se kraju, ostalo je da se postave ”kapa zvonika” i otvori, te uradi sjeverna fasada.

Danas su iz Beograda stigli posebno urađeni satovi koji će do sutra biti postavljeni na zvoniku.  Ta vijest obradovaće mostarske Srbe, no još više raduje da su tri sata donirala tri Mostarca različite vjeroispovijesti – pravoslavac, katolik i musliman. Osim što je vjekovima simbol srpskog nacionalnog identiteta u Mostaru, Sabrona crkva tako postaje i simbol pomirenja.

Mostarski paroh Radivoje Krulj ističe kako su građevinski radovi pri kraju. ”Naša je ideja bila da napravimo ta tri sata i da jedan bude rimskim, jedan arapskim, jedan staroslovenskim brojevima. Našli smo i donatore, jednoga katolika, jednog muslimana i jednog pravoslavca. Poruka je da Saborna crkva bude simbol pomirenja, što i jeste- obnovimo hram obnovimo Mostar”, naglasio je Krulj.

On napominje da su satovi istog oblika i veličine kakvi su bili na zvoniku i prije rušenja Saborne crkve.

Krulj navodi da u obnovi Saborne crkve ostaju još druga i treća faza, a to su projekat enterijera i partera.

”Sa enterijerom krećemo odmah. Sredstva za te radove nisu obezbjeđena Možemo još uraditi unutrašnje maltere. Imamo obećanje Vlade Republike Srbije i čekamo realizaciju. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će Srbija uplatiti 1,5 miliona eura. Do sada je realizovano 500.000 i očekujemo još milion”, kazao je Krulj.

Svete Trojice u Mostaru, simbol i srce srpskog identiteta Mostara, zapaljena je 15.juna 1992. godine. Dan prije počeo je egzodus Srba iz Mostara kada je ovaj grad napustilo više od 23. 000 Srba, dok je njih 431 stradalo u tim junskim danima.

Saborna crkva prvo je zapaljena, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Za rušenje Saborne crkve niko nije odgovarao. Poznata su imena trojice Bošnjaka koji su kao pripadnici Hrvatskih oružanih snaga (HOS) zapalili crkvu.

Srbi koji su ostali u Mostaru svjedoče da je to bio jedan od najtežih dana u njihovim životima i da je bio jasan znak da Srbima u Mostaru više nema mjesta.

Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, te svjedoči  viševjekovnom postojanju Srba u ovom gradu.

 

Većinu sredstava za obnovu  obezbjedile su Vlade Republike Srpske i Republike Srbije, ali treba naglasiti i da su priloge za obnovu Saborne crkve davali i mnogi vjernici, kao i  mostarski Bošnjaci i Hrvati.

Saborna crkva u Mostaru je izgrađena 1873. godine i bila je jedan od najvećih i najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu. Nacionalni je spomenik BiH.

 

 

 

Prethodni članakDodik: Ako ne bude aranžmana sa MMF-om, razgovaraćemo sa Vučićem
Naredni članakPREDSTAVLJENA LISTA ‘OSTAJTE OVDJE’ ZA SJEVER: MLADOST ŽELI PROMJENE U MOSTARU