SABORNA CRKVA U MOSTARU PROSLAVILA SVOJU SLAVU TROJČINDAN (FOTO/VIDEO)

Saborna crkva Svete trojice u Mostaru proslavila je danas svoju slavu Trojčindan, a u Mostaru je za ovaj praznik uvijek posebno lijepo i svečano.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva iz Mostara, Konjica, Trebinja i Nikšića, dok je na liturgiji pojao Crkveni hor ”Sveti novomučenik Stanko”  iz Nikšića koji je došao da uveliča slavu u Mostaru.

Vladika zahumsko -hercegovački i primorski čestitajući Mostarcima slavu poručio je da vole ljude oko sebe i paze jedni na druge.

”Mi smo bića stvorena za vječnu zajednicu sa Hristom, sa Bogom našim, sa Svetom Trojicom, ali i jedni sa drugima, tako da pazimo jedni na druge, tako da dok smo još uvijek ovdje na zemlji gledamo da se pripremimo za vječni život. To ćemo raditi tako što ćemo nastojati da sve oko nas volimo, da nikoga ne mrzimo, da naše srce preobražavamo i čistimo, oljubavljujemo i tako primamo Svetoga Duha. Bog naš je Bog ljubavi i Bog slobode i dao nam je slobodu. On ništa ne čini na silu. Ko hoće blagodat i vječni život on će to i dobiti ako se za to potrudi i pripremi svoje srce i svoju dušu za to”, kazao je vladika Dimitrije.

Besjedeći na svetoj arhijerejskoj liturgiji iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović poručio je da je na današnji dan sišao Sveti duh na apostole i da je na današnji dan  ustanovljena Crkva Božija. ”Današnji praznik je ispunjenje Božije tajne spasenja. Danas je ispunjenje svega onoga što nam je obećano, danas je ispunjenje Božijeg zaveštanja koje je dao čovjeku. Neka bi Duh Sveti sišao na sve nas, neka bi postali djeca Crkve Božije, neka bi u nama potekla voda živa, neka bi naša njedra postala otvorena za blagodat i milost Božiju koja se tako bogato izliva na sve nas”, poručio je iguman Danilo.

On je podsjetio da je Gospod stradao da nas mučenike svoje sačuva u jedinstvu. ”Jedinstvo crkve je zadatak koji ima svako od nas, sveštenik ili vjernik”, naglasio je iguman Danilo. On je proučio da svaki čovjek svojim krštenjem postaje član Crkve i član jedne velike porodice, ”jer Crkva smo svi mi”.

Sveštenik Radivoje Krulj čestitao je slavu Mostarcima i zahvalio se ovogodišnjim kumovima Borisu Peški i Zdravku Gutiću, te omladini koja je pomogla da se pripremi slava crkve. Poručio je vjernicima da je važno da grade zajedništvo.  ”Samo zajedno – i kada ispravljamo jedni druge, kada ukrašavamo jedni druge, kada pružamo ruke jedni drugima i  onda će biti i budućnosti za nas u ovom gradu i za ovaj grad”, kazao je Krulj.

Zdravko Gutić pozdravio je prisutne u svoje i u ime Borisa Peške, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje slavi, ističući da su srećni što se u Mostaru izdigla Saborna crkva i što se izdiže srpska zajednica.

”Sanjali smo 30 godina da se naša crkva u Mostaru izdigne. Svi smo dali koliko smo mogli i umjeli. Ima još mnogo toga da se uradi, ali uradiće se”, poručio je Gutić.

Sveštenik Ostoja Knežević, starješina Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog i tvrdoškog u Nikšiću  kazao je da su Nikšićani srećni što su na slavi u Mostaru i da se tu osjećaju, kao svoji među svojima. ”U ovaj grad su dolazili i naši preci raznim povodima.  Nikšić i Mostar postaju dva značajna centra naše velike Hercegovine. Tako je bilo i neka tako i ostane”, kazao je Knežević.

Slavu su svojim pojanjem uljepšala i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku. Spremali su se za slavu svoje crkve i nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

 

Na liturgiji i slavi Saborne crkve prisustvovao je i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, direktor Republičkog Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka Vlado Đajić, dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci Ranko Škrbić, te predstavnici javnog života i brojni vjernici iz cijele Hercegovine.

 

Nakon liturgije pripremljeno je poslužene za sve prisutne kod Stare crkve, a Srpski omladinski klub ”Božuri” organizovao je i turnir u stonom tenisu.

Saborna crkva Svete Trojice još nije do kraja obnovljena i u njoj se ne vrše redovna bogosluženja, ali otkako je počela obnova 2010. godine svake godine se služi za Trojčindan.

Građevinski radovi na Sabornom hramu su završeni, a ostalo je da se uradi enterijer, parter, kapija, potporni zid.

Saborna crkva Svete Trojice do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja 15. juna 1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Prethodni članakKAMERE SNIMILE LOPOVA U CRKVI U BIJELOM POLJU KOD MOSTARA
Naredni članakNeum pun turista, jagma za mjesto na plaži