Saborna crkva u Mostaru danas slavi svoju slavu Trojčindan

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u nedjelju, 4. juna slavi svoju slavu Silazak Svetog Duha na Apostole- Trojčindan.

Svetu arhijerejsku liturgiju služiće vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom Eparhije sa početkom u 9 časova.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić pozvao je sve vjernike iz Mostara i Hercegovine da prisustvuju liturgiji i uveličaju slavu Sabornog hrama, najsvečaniji dan za pravoslavne u Mostaru.

”Slava Saborne crkve jedini je dan u godini kada služimo u Sabornom hramu. Nadamo se da će biti ispunjen vjernicima kako bi bar na trenutak zaličio na neka prošla i slavna vremena u Mostaru, jer samo ispunjen hram može obnoviti hram”, kazao je Kojić.

Kumovi ovogodišnje slave su Branislav Savić Gugi i Aleksandar Ćirilović.

Saborna crkva Svete Trojice još uvijek nije obnovljena. Završeni su tek grubi građevinski radovi i tu se stalo zbog nedostatka sredstava. Potrebno je uraditi kompletan enterijer, kao i parter oko Sabornog hrama, koji je i nacionalni spomenik BiH, za šta su potrebna još velika sredstva.

Saborna crkva u decembru prošle godine bila je devastirana i ostavljena u mraku, kada su pokidani svi kablovi od rasvjete, satova i zvona. Počinioci nisu pronađeni, a brzom akcijom i pomoći dobrih ljudi i institucija, kvarovi su ubrzo otklonjeni i ona je ponovo zasvijetlila nad Mostarom.

Saborna crkva Svete Trojice zapaljena je 15. juna 1992. godine, a potom minirana i srušena do temelja. Njena obnova počela je 2010. godine. Nažalost, ovo je jedini veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen, iako je od rata prošlo 28 godina. Najveći dio sredstava za dosadašnju obnovu izdvojile su Republika Srpska i Republika Srbija, kao i mnogi vjernici, ali i građani drugih vjeroispovijesti svojim prilozima.

Prethodni članakЈako nevrijeme pogodilo Višegrad, proglašeno stanje elementarne nepogode
Naredni članakErdogan imenovao novu vladu