Rute pred sjednicu Evropskog savjeta: Podržavamo otvaranje pregovora sa BiH, sprovesti 14 prioriteta

Holandija podržava preporuku Evropske komisije da se pokrenu pregovori sa BiH o pristupanju EU, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

Rute je po dolasku na sastanak lidera EU u Briselu rekao da BiH mora da ispuni sve postavljene zadatke prije usaglašavanja okvira za pregovore.

– Ključno je da BiH izvrši sve neophodne postupke navedene u Izvještaju Evropske komisije, da se zaista sprovedu sve mjere i inicijative koje BiH mora da sprovede – istakao je Rute.

Rute je naglasio da je BiH ostvarila napredak i da Holandija podržava otvaranje pregovora, ali da je Komisija, u isto vijeme, jasno stavila do znanja da BiH mora da bude spremna za usaglašavanje okvira za pregovore.

Rute je izrazio uvjerenje da BiH može da ispuni uslove, uz napomenu da postoje još četiri jako važne stvari koje moraju da se ispune, kako bi na kraju bilo sprovedeno svih 14 prioriteta iz Izvještaja.

– To još nije završeno, ali je dovoljno za otvaranje pregovora. S druge strane, to nije dovoljno za operativan okvir. To je sljedeći korak – naveo je Rute.

 

Prethodni članakPčela iz “Pepco” trgovina povučena sa tržišta: Vratiti proizvod u radnju
Naredni članakMilanović: Pregovori BiH će trajati 500 godina, duže nego što su bili pod Turcima