Ruski patrijarh se obratio poglavarima crkava u svijetu: Pomozite Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril pozvao je druge crkve širom sveta i međunarodne organizacije da podrže Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) u vezi sa zakonom koji se razmatra u ukrajinskom parlamentu o njenoj zabrani, navodi se na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

– Molim vas da preduzmete sve moguće mjere da sprečite nastavak masovnog kršenja prava vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve, između ostalog i kroz razgovore u vašoj organizaciji na čijoj ste čelu o aktuelnoj situaciji, kroz pripreme stručnih izvještaja, kao i slanjem specijalnih misija radi utvrđivanja činjenica – navodi se u poruci.

Kako napominje patrijarh, mjere za sprečavanje bezakonja mogu se preduzeti prije nego što se predlog zakona razmotri u narednim čitanjima, kao i pijre nego što stupi na snagu i počne da funkcioniše.

On je dodao da UPC ostaje lišena efikasne pravne zaštite u uslovima ugroženosti života i zdravlja vernika. Po njegovom mišljenju, ovakvu situaciju su stvorili vjerski ekstremisti uz popustljivost vlasti.

Patrijarhova poruka upućena je papi Franji, poglavaru Anglikanske zajednice, patrijarhu Koptske crkve i drugim poglavarima crkava. Poslat je i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, generalnom sekretaru OEBS-a Helgi Šmid i specijalnom izvestiocu Savjeta UN za ljudska prava.

Vrhovna rada usvojila je juče u načelu nacrt zakona broj 8371, koji predviđa zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.

Prethodni članakZaharova: Izjava Bajdena pokazuje američki cinizam
Naredni članakDanas Srđevdan