Ruski ministar za vanredne situacije poginuo spasavajući čovjeka

Ministar za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev tragično je stradao, spasavajći život čovjeka na međuresornim vježbama u Norilsku.

– Ministarstvo za vanredne situacije Rusije sa žaljenjem saopštava da je Evgenije Ziničev tragično poginuo na službenoj dužnosti od vanredne situacije, učestvujući na međuresornim vježbama za zaštitu arktičke zone, spasavajući život čovjeka – saopštili su u Ministarstvu.

Glavna urednica MIA “Rusija sevodnja” Margarita Simonjan objavila je na društvenim mrežama detalje tragedije. Ona je navela da je Ziničev doputovao u Dudinku zajedno sa gubernatorom Aleksandrom Usom kako bi provjerio kako teče izgradnja nove požarne stanice.

– On je sa snimateljem stajao na ivici platforme… Snimatelj se okliznuo i upao u vodu. Bilo je dosta očevidaca. Niko nije uspio ni da dođe sebi, a Ziničev je skočio u vodu za čovjekom i udario u kamen – napisala je Simonjanova.

Kako se navodi, pored ministra, poginuo je i čovjek koga je spasavao.

Ruski predsjednik je obavješten o pogibiji Ziničeva, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski ministar za vanredne situacije, general armije Evgenije Ziničev rođen je 18. avgusta 1966. godine u današnjem Sankt Peterburgu. Završio je ekonomski fakultet i Fakultet za finansije i kredite na Institutu za biznis i prava u Sankt Peterburgu. Stručnu prekvalifikaciju je obavio 2013. godine na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije 2013. godine.

Od 1984. do 1986. služio je u Oružanim snagama SSSR u Severnoj floti. Od 1987. do 2015. radio je u organima državne bezbjednosti SSSR, zatim Rusije. Kratko je bio vršilac dužnosti gubernatora Kalinjingradske oblasti.

U novembru 2016. godine je imenovan na dužnost zamenika direktora FSB Rusije, a 2018. je ukazom predsjednika Rusije Ziničev došao na čelo Ministarstva za vanredne situacije. U decembru prošle godine je dobio zvanje generala armije. Bio je i član Savjeta bezbjednosti Rusije i član Pomorskog kolegijuma pri Vladi Rusije.

Prethodni članakTužilaštvo želi Osmicu u pritvoru jer se odmarao sa svjedokom
Naredni članakKORONA POTVRĐENA KOD 471 OSOBE, ČAK 74 IZ ISTOČNE HERCEGOVINE