Ruska ambasada: Učešće Komšića i Bećirovića na Samitu krimske platforme – otvoreni neprijateljski čin

Ambasade Ruske Federacije u BiH saopštila je povodom učešća pojedinih članova Predsjedništva BiH na Samitu krimske platforme da prisustvo ovakvim skupovima doživljava kao otvoreno neprijateljski čin.

Iz Ambasade su istakli da su Krim i grad Sevastopolj ponovo ujedinjeni sa Rusijom u potpunom skladu sa međunarodnim pravom, prije svega – pravom naroda na samoopredjeljenje, predviđenom Poveljom UN i međunarodnim sporazumima o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

U saopštenju se ističe da je odluka naroda Krima konačna i neopoziva, te da je status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije garantovan Ustavom Ruske Federacije i ne podliježe reviziji.

– Stoga prisustvo ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja pomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije – naglašava se u saopštenju.

Nakon pozorišnog učešća na “komemorativnim događajima” u Buči, gdje su kijevske vlasti, uz podršku Anglosaksonaca, besramno priredile inscenirane masakre civila koje je navodno izvršila ruska vojska, Ambasada Rusije toplo preporučuje bh “zastupnicima pravde” da posjete Aleju anđela u Donbasu – spomenik stotinama djece koja su poginula od ruku ukrajinskih neonacista.

– Uzimamo u obzir izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od strane Predsjedništva BiH. Svoje ocjene iznio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik – naglašava se u saopštenju Ambasade Rusije.

U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da “BiH time izražava podršku Ukrajini” nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– I još jedna stvar. Kabinet istog tog člana Predsjedništva BiH se prije neki dan pravdao o prirodi korištenja budžetskih sredstava prilikom posjete inostranstvu. Pretpostavljamo da bi bh poreske obveznike zanimalo kolika su sredstva utrošena za kupovinu, između ostalog, karata za “noćni voz” – napominju iz Ambasade Rusije.

Ukoliko se otkriju uštede u budžetu, Ambasada Rusije onda apsolutno ne isključuje da su putovanje, održani događaji i antiruske izjave plaćene od stranih mentora i sponzora pojedinih članova Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšića rekao je na Trećem samitu Međunarodne krimske platforme u Kijevu da je Krim je Ukrajina i završio obraćanje pozdravom “Slava Ukrajini”, koji je sporan zbog povezanosti s nacionalističkim pokretima iz Drugog svjetskog rata.

Prethodni članakOtvoren Open City Mostar Festival: 16 dana muzike, kulture, umjetnosti
Naredni članakRadnik u Skupštini Srbije poginuo dok je popravljo lift