Rusija: Napad dronovima na Moskvu; Mask odbio Ukrajini pristup “Starlinku” kod Krima

Ruski zvaničnici tvrde da je Moskva bila pod napadom ukrajinskih dronova, dok je ukrajinska vojska potvrdila je da je napala most između Krima i Hesona. Američki milijarder Ilon Mask odbio je da Ukrajini omogući pristup mreži “Starlink” u blizini Krima.

Ukrajinski dron je rano jutros napao Moskvu, ali nema žrtava, rekao je major Sergej Sobjanin, prenosi Tas.

– Noćas je bio napad ukrajinskim dronom. Fasada dve zgrade u gradu je blago oštećena. Nema žrtava – naveo je Sobjanin na Telegramu.

U napadu su učestvovala dva drona, koja su potom oborena u zapadnom Podmoskovlju.

Mask odbio Ukrajini pristup “Starlinku” kod Krima

Američki milijarder Ilon Mask odbio je da Ukrajini omogući pristup mreži Starlink u blizini Krima, piše Njujork tajms.

– Prema izvorima koji su upoznati sa situacijom, Mask je tokom sukoba nekoliko puta ograničavao pristup Starlinku. U jednom trenutku je odbio zahtev ukrajinske vojske da uključi terminal u blizini Krima – navodi se u članku njujorškog dnevnika.

Prema pisanju lista, to je uticalo na strategiju na bojnom polju.

Mask, kako se navodi, ima “crvene linije” koje ne prelazi, a među njima je i potencijalni napad Oružanih snaga Ukrajine na Krim uz pomoć njegovih tehnologija.

Mask je, takođe, prekinuo pristup ukrajinskoj vojsci nekim terminalima Starlinka, zbog neplaćanja 2.500 dolara mesečnog zakupa za svaku instalaciju.

Starlink je satelitska mreža dizajnirana da obezbijedi širokopojasni pristup internetu bilo gdje u svijetu. Od 2018. godine projekat sprovodi “Spejs eks” u vlasništvu Ilona Maska.

Prethodni članakCvijanović: Svi problemi u BiH su političke, a ne bezbjednosne prirode
Naredni članakLasić: Krećemo u najveću investiciju u BiH u posljednjih 30 godina