Rusi nastavili vojnu operaciju na Ukrajinu: Eksplozije u Kijevu, Zelenski: Ostajemo sami

Drugi dan ruske vojne operacije na Ukrajinu rano jutros odjeknulo je nekoliko eksplozija u Kijevu, javlja TASS, pozivajući se na objavu Nezavisne ukrajinske informativne agencije (UNIAN).

Prema izvještajima nezavisne agencije, eksplozije su se čule u raznim okruzima u Kijevu u 4.22 po lokalnom vremenu.

7.24 – Ruski tenkovi idu ka Kijevu, ukrajinska vojska srušila most

Kolona ruskih tenkova koja se kreće ka Kijevu zaustavljena je kod sela Ivankov, gdje su ukrajinske snage digle most u vazduh kako bi zaustavile kolonu, piše Ukrajinska pravda pozivajući se na izvor u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi, ruski tenkovi se kreću ka Kijevu, ali je počela borba kod Ivankova.

Ukrajinske snage digle su u vazduh most kako bi zaustavile ruski konvoj, navodi list i dodaje da se Ivankov nalazi na pola puta od granice do Kijeva.

Zelenski: NATO nije spreman da primi Ukrajinu, ostajemo sami

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da lideri evropskih zemalja nisu spremni da iznesu detalje kada je riječ o prijemu Ukrajine u NATO, dodajući da se Kijev ne plaši da govori o neutralnom statusu Ukrajine.

“Ostajemo sami u odbrani naše države… Ko je spreman da Ukrajini da garanciju za ulazak u NATO? Iskreno, svi se plaše”, rekao je Zelenski noćas u video-poruci, prenosi Interfaks.

“Poručujem svim partnerima naše zemlje – sada je važan trenutak, odlučuje se o sudbini naše zemlje. Pitam ih da li su sa nama? Oni odgovaraju da su sa nama, ali nisu spremni da nas prime u savez”, rekao je Zelenski.

Zelenski oglasio je na “Telegramu” rekao da je u posljednja 24 časa poginulo 137 ukrajinskih vojnika, a da je povrijeđeno još 316.

On je potvrdio da je Kijev izgubio kontrolu nad Zmijskim ostrvom u Crnom moru. Prema njegovim riječima, svi ukrajinski vojnici razmješteni na ostrvu su poginuli.

Informaciju o gubitku kontrole nad Zmijskim ostrvom prva je saopštila ukrajinska služba za zaštitu granica, koja je navela da je izgubila kontakt s ukrajinskim graničarima i vojnicima na tom ostrvu, koje je dio administrativne oblasti Odesa.

Zelenski je naglasio da se Ukrajina sama bori i da “ne vidi nikog” da učestvuje u sukobima na strani Kijeva.

On je zahvalio svakoj zemlji koja je pružila podršku Ukrajini “djelima, a ne samo riječima”.

Zelenski je poručio da ne planira da napusti Kijev.

On je naglasio da i članovi njegove porodice ostaju u Ukrajini, ali da neće javno govoriti o njihovoj lokaciji.

 U Lavovu se oglasile sirene

U gradu Lavovu na zapadu Ukrajine rano jutros oglasile su se sirene, rekao je svedok za Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče ujutro je objavio početak specijalne vojne operacije u Ukrajini. Kremlj je saopštio da se u Ukrajini ne vodi rat, već specijalnu operaciju, čiji je cilj denacifikacija zemlje i demilitarizacija, u interesu bezbejdnosti Rusije.

U Ukrajini je uvedeno ratno stanje i proglašena opšta mobilizacija.

 

Prethodni članakPROTOS sistem – aplikacija za vaše preduzeće: Biznis usluga predstavljena poslovnim korisnicima u m:tel Biznis centru
Naredni članakTRAGEDIJA NA MAKSIMIRU Navijač Dinama preminuo nakon meča sa Seviljom