Rudari ispred Vlade FBiH zapalili vatru: Ostajemo do sutra i čekamo vas

Rudari danas protestvuju zbog nezadovoljstva pravilnicima o platama i radnom učinku, te traže utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Okupljeni rudari su zapalili vatru na dva mjesta ispred zgrade Vlade FBiH kako bi se ugrijali, s obzirom na najave da će tu ostati cijelu noć.

Ministar Džindić im je poručio da sa njim mogu razgovarati kada god žele i da je dovoljno da ga pozovu te da će se on u roku od 15 minuta pojaviti u zgradi vlade. Međutim, rudari odbijaju bilo kakav razgovor.

“Mi ostajemo do sutra i čekamo vas ovdje na istom mjestu”, poručuju rudari, prenose federalni mediji.

Protest je došao da podrži i Nusmir Jusić koji se 2016. godine povrijedio u rudniku Nova Bila kod Travnika, a ističe kako nakon povrede na radu nije mogao tužiti rudnik jer je to njegov život.

“Ja sam kao rudar izašao, u saglasnosti sa svojim advokatom, da ne tužimo, da idemo nekim sporazumom jer meni je rudnik potreban. Ja živim za rudnik”, rekao Jusić.

Takođe, podršku rudarima pružili su i iz Sindikata metalaca FBiH.

Predstavnik ovog sindikata se obratio prisutnima i poručio im da su zahtjevi rudara i njihovi zahtjevi: “Ako treba večeras smo tu sa vama cijelu noć”.

U ulici Hamdije Čemerlića, u kojoj se nalaze, odjekuje muzika i prisutni se vesele.

Prethodni članakEksplodiralo 500 raketa u fabrici: Dvoje mrtvih, dronom sa termovizijom traže nestale
Naredni članakDodik: Srpska posvećena miru, ali je protiv pravnog nasilja i nametanja zakona