RIJEKE LJUDI U CETINjSKOM MANASTIRU: Narod dolazi da se pokloni senima mitropolita Amfilohija

POSLIJE cjelovečernjeg bdenja monaštva i naroda u Cetinjskom manastiru, gdje je izložen kovčeg sa upokojenim mitropolitom Amfilohijem, od ranog jutra manastir je sve puniji.

Snažan udar zvona sa drevnog Cetinjskog manastira, najavio je dolazak vladika koji će sasluživati u liturgiji. Arhijere je predvodio administrator Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije.

On je prvi celivao kovčeg mitropolita Amfilohija. Njemu u liturgiji saslužuju vladike Metodije, vikarni episkop dioklijski, Dimitrije zahumsko-hercegovački, Teodosije episkop rašsko-prizrenski, umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić), brojno sveštenstvo i monaštvo. Pred početak liturgije, kovčeg Mitropolita je otkriven.

Do početka liturgije, bio je zaštićen prozirnom zaštitom i klimatizovan.

Dolaze čitave porodice, očevi u naručju nose bolesnu djecu, manastirska crkva i priprata su pune ljudi.

Poštovaoci Mitroplita poklanjanjaju se njegovim senima u kratkom boravku kraj kovčega,  potom napuštaju crkvu, kako bi mu i drugi koji stižu odali zasluženu počast.

U mimohodu je najvise mladih, kao što je i monaštvo koje bdije oko kovčega. Mahom su to monahinje iz obnovljenih manastira kojima je vraćen život, upravo zahvaljujući upokojenom Mitropolitu.

U 13 časova, Mitroplit Amfilohije, poslije posljednjg boravka u manastiru koji je volio, biće ispraćen u Podgoricu, gdje će sutra u kripti Sabornog hrama biti i sahranjen, kako je i želio.