REPUBLIKA SRPSKA JEDINSTVENA: Odbačen Inckov zakon, nema odlučivanja u institucijama BiH

Predstavnici Republike Srpske od sutra ne učestvuju u radu zajedničkih institucija i odbacuju zakon o negiranju genocida koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko – poručeno je na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.
Sjednicu je sazvao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je istakao da je na sastanku rasprava bila veoma konstruktivna i da je doneseno nekoliko zajedničkih zaključaka.

Jedan od njih je da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće učestvovati u radu i neće donositi nikakve odluke dok se pitanje nametanja od strane visokog predstavnika ne riješi.

Lider PDP Branislav Borenović istakao je da od večeras srpski predstavnici neće ići u Sarajevo.

Predsjednik SDS Mirko Šarović istakao je da je potpuno jasno da nikada više predstavnici Republike Srpske neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika.

Lider SNSD, Milorad Dodik, kaže da će se tražiti rješenja kako bi se vidjelo na koji način riješiti krizu koju je prouzrokovao visoki predstavnik.

– Uradićemo dva zakonska rješenja koja će biti iznesena pred javnost u petak na posebnoj sjednici NSRS koja će biti zatvorena za javnost – istakao je Dodik.

Riječ je, kako je pojašnjeno, o zakonskim rješenjima koja će biti odgovor na nametnuta rješenja od strane visokog predstavnika.

Lider SP, Petar Đokić, istakao je da će politički predstavnici iz Srpske braniti legitimitet Republike.

Predsjednik US, Nenad Stevandić, istakao je da je na današnjem sastanku pokazano neviđeno jedinstvo lidera političkih stranaka što je znak stabilnosti Republike Srpske.

– Nećemo prihvatiti nikakve odluke i nikakva nametnuta rješenja. Poslije današnjeg dana treba da bude jasno međunarodnoj zajednici da visoki predstavnik ne može da bude više u ovoj zemlji – poručio je lider NPS, Darko Banjac.

Lider SPS, Goran Selak, istakao je da su politički predstavnici jedinstveni u odbrani Republike Srpske i da oko toga nema nikakvog spora.

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, istakao je da je sretan što su pokazali da je Republika Srpska iznad stranačkih interesa.

Dodao je da će nerad u zajedničkim institucijama trajati sve dok bošnjački političari ne shvate da je vrijeme nametnutih rješenja prošlost.

Prethodni članakMirjana Karanović pozirala potpuno naga: “Leto i sloboda”
Naredni članakNeki ljudi, nekih godina ili priča Veselinke Telebak: PET SESTARA NA PET STRANA!