Srpska na prvom mjestu u Еvropi po broju oboljelih od karcinoma grlića materice

Republika Srpska je na prvom mjestu u Еvropi po broju oboljelih od karcinoma grlića materice. Uprkos dostupnosti dijagnostičkih metoda, na 100.000 kod nas obolijeva 21 žena. To je kažu ginekolozi, daleko iznad procenta zemalja okruženja.

– Svjetska zdravstvena organozacija kaže da bi trebalo da bude četiri na 100.000 sa uvođenjem nacionalnih programa samo u zemljama bivše Jugoslavije kao što je Slovenija, oni su uspjeli sa nekim brojem koji su imali isto kao mi 90-ih da sa uvođenjem nacionlanog programa smanje na osam, zatim a uvođenjem skrininga vakcinacija da to bude sedam na 100.000 – kaže Vesna Еćim Zlojutro, predsjednik Udruženja ginekologa Republike Srpske.

Starosna granica žena koje obolijevaju je između 35 i 50 godna. Karcinom grlića materice se razvija od 7 do 15 godina. Dugo traje kontaminacija, a lako se postavlja dijagnoza, što je još više poražavajuće kažu ljekari. Smatraju da se bolest neće svesti na razuman broj bez nacionalnog programa.

Dok bi žene u reproduktivnom dobu trebalo da češće posjećuju ginekologa, djevojčice, ukoliko nemaju poteškoća, prije 15 odnosno 20 godine nemaju potrebu za ginekologom. Ipak neka stanja mijenjaju i tu statistiku.

Uvrnuća jajnika i jajovoda česta su između šest i 14 godine. Zato svako neuobičajeno stanje treba da bude alarm za djevojčice. Žene treba da se osvijeste, razviju zdravstvenu kulturu i naviku odlaska ginekologu, jer često im se kaž dešava, da na pitanje kada su posljednji put bile na ginekološkom pregledu, pacijentkinje odgpvaraju da se i ne sjećaju.

Prethodni članak(VIDEO) Umjesto srpskim, odaju počast francuskim vojnicima: Izmješten spomenik u Prištini, da li je za sve kriva Ambasada Francuske?
Naredni članakMostarac otuđio gorivo iz RITE Gacko