Republika Srpska će donirati vakcine Federaciji BiH, stižu nove doze u Mostar

Republika Srpska će određeni broj vakcina donirati Medicinskom fakultetu u Tuzli i Domu zdravlja u Mostaru, te prije svega lokalnim zajednicama u Federaciji BiH (FBiH) u kojima žive Srbi.

Rekao je ovo premijer Republike Srpske Radovan Višković, prilikom dočeka kontingenta od 290.000 doza vakcina protiv virusa korona. Od navedenog broja vakcina koje su danas stigle u Srpsku, 240.000 su kineske Sinopharm, a 50.000 Sputnjik v.

Višković je rekao da će Republika Srpska načelno prihvatiti donaciju vakcina iz Azerbejdžana, te da će cijeli kontingent biti ustupljen FBiH, kako bi Srpska pokazala soldarnost, da u tom entitetu bude vakcinisan što veći broj građana.

Višković je pozvao građane Republike Srpske, bez obzira na dob i pol, da iskoriste svoje zakonsko pravo i da se vakcinišu jer je to, kako je naglasio, jedini način zaštite i borbe protiv virusa korona.

On je naglasio da je do sada u Republiku Srpsku, bez ove pošiljke, stiglo oko 580.000 doza, te dodao da se narednih dana očekuje još donacija.

“Narednih dana trebalo bi da stigne i 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik v, druga doza, čime bi Srpska imala više od milion vakcina, što znači da bi u nekom narednom periodu moglo da se vakciniše 50 odsto građana”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Prethodni članakIndija razmatra uvođenje politike dva djeteta, podsticaji za sterilizaciju
Naredni članakPoznat identitet stradalih mladića