Reis Kavazović: Srpsko-hrvatsko pomirenje na štetu BiH neće proći

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović saopštio je, povodom inicijative za srpsko-hrvatsko pomirenje, da bilo kakav pokušaj mirenja na račun BiH neće proći i da vodi u nove probleme.

Kavazović je pozvao “sve one koji idu u smjeru pomirenja da računaju da bilo koji razgovori o zdravim odnosima na Balkanu ne mogu proći bez BiH i onih bez kojih se u Bosni ništa riješiti ne može“.

“To nikad do sada nije prošlo drugačije, a uvjeren sam da neće proći ni u budućnosti. Smatram da bi u ove procese obavezno trebalo da budu uključeni predstavnici BiH i Bošnjaka“, naveo je Kavazović u pisanoj izjavi.

Kavazović ukazuje da bilo kakav dogovor koji je na štetu BiH ne može proći, posebno “ne na račun onih koji su spremni i umrijeti za svoju domovinu, kao i mnogo puta do sada”.

On je istaknuo da Bošnjaci sa velikom pažnjom prate ovakve inicijative i glasove pomirenja koji dolaze iz Beograda i Zagreba, ocijenivši da je sveukupan odnos Srbije i Hrvatske važan za mir na ovim prostorima i prosperitet svih naroda i građana.