Reciklažni kontejneri za tekstil i obuću u Mostaru na novim lokacijama

Reciklažni kontejneri za tekstil i obuću postavljeni su na dvije nove lokacije u Mostaru, odnosno ispred Gradske vijećnice i kod zgrade federalnih institucija.

Recikliranjem korištene odjeće i ostalih tekstilnih proizvoda osiguravamo izvor sirovina za proizvodnju novih proizvoda, te se manje onečišćuje okolinu i štedi se energija, saopšteno je iz Grada Mostara.

Veliki dio tekstilnog otpada, kao što su sintetička vlakna, vuna, površinski obrađeni tekstilni materijali, kompoziti ojačani vlaknima i slično, biološki je slabo razgradiv.

Prirodnim vlaknima treba nekoliko sedmica do nekoliko godina za razgradnju, a u atmosferu mogu ispuštati plinove kao što su metan i ugljikov dioksid. Uz sintetički tekstil dizajniran je da se raspadne. Na odlagalištima otpada mogu otpustiti otrovne tvari u podzemne vode i tlo.

Zajedničkim snagama možemo doprinijeti očuvanju okoline i smanjenju otpada u našoj okolini, a u Mostaru će uskoro biti postavljeni novi reciklažni kontejneri za tekstil i obuću o čijim lokacijama će javnost biti blagovremeno obaviještena, poručili su iz Grada Mostara.
Prethodni članakDodik odgovorio Marfiju: “Mijenjajte oružje za zastrašivanje, ovoga se ne bojimo”
Naredni članakHit reakcija o zabrani pušenja: Odmah ću je zaždit’ čim dođe ravan