Razmislite o doručku prije kafe: Evo šta se dešava u organizmu kada popijete šolju omiljenog napitka na prazan želudac

Ako popijete kafu čim ustanete iz kreveta ili na prazan stomak, razmislite o tome kako ona potencijalno utiče na vas i vaše tijelo.

Kafa može da stimuliše proizvodnju želučane kiseline, što može da izazove stomačne tegobe ili refluks kiseline, što je gorušica kaže stručnjakinja Kristina Manijan.

Kafa takođe može da stimuliše proizvodnju kortizola u tijelu, hormona stresa. Iako je dio kortizola važan za regulisanje nivoa glukoze u krvi, krvnog pritiska i metabolizma, prevelike količine tokom dužeg perioda mogu dovesti do hipertenzije, neregulisanog nivoa glukoze u krvi koji potencijalno može dovesti do dijabetesa i gubitka gustine kostiju.

Iako je lični izbor da odlučite kako i kada želite da probate tu prvu šoljicu u danu, stručnjak preporučuje malu užinu uz kafu, čak i ako niste sasvim spremni za doručak. Ovo pomaže kiselini u želucu koju proizvodi kafa.

Najveći uticaj na energiju biće ako u kafi koristite zaslađivač, koji može da poveća nivo glukoze u krvi, odnosno da izazove navalu šećera, što će na kraju rezultovati krahom i učiniti da se osjećate umorno nakon prve šoljice.

Međutim, efekti tog zaslađivača u vašoj kafi mogu biti svedeni na umjerene onim što konzumirate prije ili sa šoljicom kafe, ističe Manijan, posebno ako taj obrok ili užina sadrži vlakna, proteine ili zdrave masti.

Ona predlaže komad voća, tvrdo kuvano jaje, tost sa puterom od kikirikija ili avokadom, jogurt sa voćem ili granolom, sos od jabuke ili šaku orašastih plodova, piše B92.

Ako težite optimalnom zdravlju kroz rutinu ispijanja kafe, Manijan kaže da je crna kafa poželjna, a da su mliječni proizvodi ili alternative mliječnim proizvodima s niskim sadržajem masti takođe u redu.

Kada su u pitanju zaslađivači, med ili javorov sirup imaju više koristi od šećera od šećerne trske jer je dobro poznato protivupalno sredstvo u tijelu. Međutim, sve ove opcije će izazvati skok nivoa glukoze u krvi.

Postoje i alternativni zaslađivači, poput aspartama, ali su povezani sa negativnim efektima na zdravlje, pa se ne preporučuju.

Ispijanje kafe na prazan stomak je individualni izbor, ali je svakako preporučljivo jesti uz šoljicu kafe, ako je moguće.

Prethodni članakSastanak Čovića i Konakovića u Mostaru: Razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH
Naredni članakJak zemljotres pogodio Grčku