Rasvijetljene obje pucnjave u Zenici, uhapšeno 11 osoba

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kanton uspješno su rasvijetlili oba slučaja upotrebe vatrenog oružja koja su se dogodila tokom protekla dva dana na području Zenice, u kojima je jedna osoba smrtno stradalo, a dvije zadobile lakše povrede.

Rasvjetljavanje oba slučaja realizovano je u saradnji i pod nadzorom Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, saopšteno je iz kantonalnog MUP-a.

Kao rezultat aktivnosti policije na rasvjetljavanju slučaja, na području Zenice, tokom proteklih nekoliko časova i noći, locirane su i uhapšene četiri osobe koje se dovode u vezu s upotrebom vatrenog oružja, u kojoj su H.J. (38), iz Zenice, nanesene tjelesne povrede usljed kojih je preminulo u Kantonalnoj bolnici Zenica.

U ovoj akciji uhapšene su osobe čiji su inicijali H.H. (33), P.A. (26), Č.S. (26) i Č.M. (28), sve iz Zenice.

U saopštenju se navodi da je uhapšeno i sedam osoba osumnjičenih da su učestvovale u pucnjavi koja se dogodila juče oko 23 časa u Ulici Prve zeničke brigade, kada su dvije osobe zadobile lakše povrede.

Uhapšene su osobe čiji su inicijali A.A, B.H., O.M., G.A., V.M., S.E. i H.A.

Nad uhapšenima se sprovodi kriminalistička obrada nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca, biti predati u nadležnost i dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru navedenih aktivnosti policijskih timova, a u skladu s naredbama Opštinskog suda u Zenici, vršeni su pretresi stambenih objekata i vozila koja koriste osumnjičena lica, radi pronalaska i oduzimanja predmeta i oružja koji potiču iz izvršenih krivičnih djela i koji će biti korišteni kao dokazi u daljem postupku.

U saopštenju je navedeno da su sve osobe, koje su u okviru ovih aktivnosti i istrage uhapšene, odranije poznate policiji kao počinioci prekršaja ili krivičnih djela.

„Napominjemo da će na području Zenice u narednim danima biti sprovedene pojačane kontrole i akcije, u okviru kojih će biti vršeni detaljni pregledi ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, lica u objektima, pojačane kontrole u saobraćaju, kao i pojačane kontrole svih lica koja su bezbjednosno interesantna policijskim strukturama i koja su evidentirana kao izvršioci prekršaja i krivičnih djela“, navedeli su iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.