Raste broj zaraženih u Šangaju: Stanovnici se žale da nemaju hrane

Vlasti u Šangaju prijavile su danas blizu 25.000 novih slučajeva zaraze virusom korona, dok se stanovnici najvećeg grada u Kini žale na nedostatak hrane i osnovnih zaliha.

Postoji bojazan da bi uskoro još gradova moglo da se nađe u ovoj situaciji.

Ulice blokiranog grada od 26 miliona stanovnika i dalje su uglavnom prazne, pošto vlasti provode politiku “nulte tolerancije” prema virusu i dozvoljavju kretanje samo zdravstvenim radnicima, volonterima, radnicima za isporuku i licima sa specijalnim dozvolama.

Šangaj ima malo zaraženih u poređenju sa nekim gradovima u svijetu, ali je ovo najveće žarište kovida 19 u Kini od kada se virus 2019. godine pojavio u centralnom gradu Vuhanu.

Prema novom izvještaju, u gradu je registrovano 1.006 novih simptomatskih i 23.937 asimptomatskih slučajeva.

Vlasti pokušavaju da testiraju, isprate i izdvoje u karantin sve osobe sa pozitivnim rezultatom testa da bi spriječile dalje širenje virusa.

Zbog ograničenja koja su uvedena u gradu umanjene su zalihe hrane i ostale esencijalne robe. Mnogi supermarketi i kurirske službe su zatvoreni, a problematičan je i prisup zdravstvenoj njezi.

Prethodni članakOBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE LAKE PJEŠADIJSKE BRIGADE: Sve što su odbranili u ratu, izgubili u miru
Naredni članakEskobar: BiH je najkorumpiranija u Evropi