RASPRAVA NA GRADSKOM VIJEĆU MOSTARA: ZAŠTO JE GRADONAČELNIK ‘UKRAO’ ZIMSKI GRAD I PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

Vijećnica Nataša Jekić pitala je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara gradonačelnika Marija Kordića zašto je ukinuta manifestacija ”Zimski grad” i promijenjen naziv u Advent i Doček Nove godine i zašto je skraćen rok održavanja.

Ona je navela da joj se sa ovim pitanjem obratilo više udruženja i institucija koje su ranije učestvovale u manifestaciji ”Zimski grad” koja je bila kulturnog, edukativnog i humanitarnog karaktera, te bila dopstupna svim građanima.

”Zimski grad zajedno sa Advenom i dočekom Nove godine bio je idealan projekat koji organizuje Grad Mostar i uključivao je sve segmente zajedništva u ovom gradu”, navela je Jekić.

Napomenula je da ovogodišnja manifestacija traje 17 dana, dok je ranijih godina trajao i do 36 dana.

”S obzirom da ovu manifestaciju finansiraju građani Mostara i da je kao takav uvršten i u budžet, mislim da se naziv treba vratiti”, poručila je.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je da misli da su na istom.

”S vama ću podijeliti moju ideju koja je uzrokovala da u nazivu nude samo Advent, bez intencije da promijenim išta drugo, već da stvari počnemo nazivati pravim imenom. Razgovarali smo što i Adventu dodavali nešto drugo da bi svi bili zadovoljni. Nedavna jugoslovenska povijest nas je naučila da gdje smo god probali praviti surogate i podilaziti nekim stvarima, da to nije dobro završilo, a da tamo gdje smo ispoštovali jedni druge i stvari nazivali pravim imenima da nam je dobro išlo. S obzirom da u ovom gradu žive tri ili četiri konfesije, različiti narodi da svako ispoštuje jedan drugoga, tako da sutra Ramazan nećemo zvati ‘Ljetnim gradom’. Tako bi molio sve vijećnike da ne dodajemo ili da ne uvlačimo priču kojoj nije mjesto. Ja očekujem da na tom sajmu pošaljemo poruku mira, tolerancije, da se družimo, da na se djeca druže. Tako da bude i na drugim praznicima. To je ideja. Dobar je put da stvari nazivamo pravim imenom”, kazao je Kordić.

Naveo je da očekuje podršku od svih.

”Što se tiče trajanja, vidim da pravoslavci zamjeraju da sam njima ukrao Božić. Hajdemo odvojiti vjeru od nečega što se zove događaj koji se organizira svugdje u zapadnom svijetu, a svi smo u ideji da gajimo zapadnjačku tradiciju. Ideja je bila da skratio kako bi dobili na kvalitetu. Da našoj djeci priuštimo lijepi događaj koji će dodati dimenziju zajedništva”, naveo je Kordić.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević kazao je da gradonačelniku neće moći pomoći u ovome što traži.

”Kao što je katolički Božić 25. decembra, imamo i Novu godinu i pravoslavni Boži 7. januara. Kada svi zajedno proslavimo katolički Božić slavićemo i Novu godinu i pravoslavni Božić i sve praznik kako budu dolazili. Moj prijedlog je da se nazivu Advent doda i Zimski grad i da trajanje manifestacije ‘Advent-Zimski grad’ produži do 9. januara. Da ovaj vjerski, turistički,  kulturni događaj bude doživljen kao zajednički i kao događaj svakog građanina Mostara”, naveo je Milivojević.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Salem Marić naveo je da i drugim vjerskim zajednicama treba omogućiti sredstva da obilježavaju vjerske praznike i zajedničku Novu godinu.

Podsjetimo, Gradska uprava Mostara 14. oktobra objavila je javni poziv  ”za iskaz interesa za predlaganje zabavnog programa u okviru manifestacije Advent u Mostaru 2021.  i Doček Nove 2022. na otvorenom” kojim poziva sva fizička i prava lica iz BiH da daju svoje prijedloge.

Ono što je jako čudno jeste da program obilježavanja i proslave božićnih i novogodišnjih praznika završava 2. januara, i da traj svega 15 dana dok je do sada bila praksa da se zimski praznici obilježaaju od 30 do 40 dana. Ova odluka donesena je kao da u Mostaru ne žive Srbi koji kao pravoslavni narod Božić proslavljaju 7. januara, a božićne praznike sve do 14. januara.

Današnje pojašnjenje gradonačelnika sve je bacilo u razmišljenje zbog njegovih kontradiktornih stavova koje je iznio jer je u prvom redu govorio o zajedništvu, a nakon toga o tome o da se zalaže da se stvari nazovu pravim imenom i da se Advent odvoji od drugih događaja što znači i da se ukida jedini događaj koji je bio zajednički u Mostaru i koji je obilježavao cijeli grad.

Prethodni članakČović: Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH
Naredni članakU Srpskoj još 329 zaraženih i 11 preminulih