Ranku Krstajiću nagrada “Svetozar Ćorović” za 2023. godinu

Književnu nagradu “Svetozar Ćorović” za 2023. godinu dobio je Ranko Krstajić za knjigu priča “Gospodar sreće”, objavljenu u Srpskoj književnoj zadruzi, rečeno je danas Srni u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” iz Bileće.

Žiri za dodjelu nagrade, u sastavu Јovan Delić kao predsjednik, te Marko Nedić i Ranko Popović, kao članovi, jednoglasno je donio tu odluku, detaljno razmatrajući prozna ostvarenja srpskih pisaca objavljena između prošlogodišnjih i ovogodišnjih “Ćorovićevih susreta” u Bileći.

Žiri je, kako su naveli iz “Prosvjete”, odluku donio kritički vrednujući uži izbor kandidata za nagradu, sačinjen na osnovu iscrpne analize predloženih knjiga pripovjedačkog i romanesknog žanra.

Kkao su naveli, Krstajić je jedan od najdosljednijih pisaca fantastičke proze u savremenoj srpskoj književnosti.

– Njegovu novu knjigu, kao i prethodne, odlikuju ključne osobine tog proznog žanra – neizvjesnost granica između realnog i fiktivnog postojanja, tema dvojništva i zagonetne i nesigurne stvarnosti, usamljenost, otuđenost književnih likova i distanca prema neposrednom iskustvu, nepredvidivost predstavljenih događaja i njihovog toka, zapitanost nad svetom i njegovim oblicima pojavljivanja i druge osobine te vrste proze – navodi se u obrazloženju nagrade.

U njegovom “Gospodaru sreće”, kao važna semantička protivteža, postoji veliko povjerenje u priču, u njen kontinuirano razvijan zaplet i njegovo moguće razrješenje, povjerenje u jezik i njegove poetske mogućnosti ostvarivane stilskom projekcijom subjektivnih doživljaja aktivnih učesnika ispričanih događaja.

Nagrada Krstajiću biće uručena na predstojećim “Ćorovićevim susretima” u Bileći, posvećenih savremenoj srpskoj prozi, koji će biti održani od četvrtka do nedjelje, od 21. do 24. septembra.

Prethodni članakDržavljanka BiH uhapšena zbog krijumčarenja 11 osoba iz Pakistana
Naredni članakBeo­građanin bi­ci­klom do­šao u Tre­bi­nje, prevalio 600 kilometara