Dr Ranko Rajović: Ovo je ubjedljivo najbolja aktivnost na koju treba da upišete svoje dijete

Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, pored mnogih savjeta o odgajanju i vaspitavanju djece, često priča i o aktivnostima koje bi djeca trebalo da imaju.

Ranko je kroz neke od svojih predavanja istakao da bi 4-5 aktivnosti nedeljno bilo previše za dijete, ipak, postoji jedna koju naglašava kao odličnu za dječiji razvoj.

Riječ je o baletu.

Volodymyr Melnyk / Panthermedia / Profimedia

„Balet ima rotaciju, muziku, ritam. Ima u određenim momentima da nešto mora da se uradi, dijete mora da misli. To je zapravo najbolji mogući trening za dijete u razvoju“, istakao je Ranko. On je dodao da pored baleta tu mogu da se uključe ples ili čak folklor.

„Hajde da ponudi neku vrsta kretanja, ali da to liči na igru. Dok ide muzika oni imaju priču u glavi šta treba da urade. To je prava stvar“, naglasio je dr Rajović.

Jos Carlos Daz Hidalgo / Alamy / Alamy / Profimedi

Ples predstavlja dio fizičke pismenosti, koja pomaže deci da razviju ključne kognitivne, socijalne i emocionalne vieštine koje će im ostati za cijeli život, čineći ih zdravijim, vitkijim i pametnijim.

Kao i druge aktivnosti poput fudbala, plivanja ili trčanja, ples obezbjeđuje bolje fizičko zdravlje djece, ali, ima jednu ozbiljnu prednost – dobru zabavu. Ona oslobađa endorfine i smanjuje nivo stresa djeteta. Takođe im pomaže da ojačaju mišiće i kosti, poboljšaju fleksibilnost i koordinaciju, izgrade izdržljivost, razviju kinestetičku memoriju i održe zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Mentalno i emocionalno zdravlje

Osim što poboljšava raspoloženje, ples je takođe odličan način da se detetu poboljša samopouzdanje i samopoštovanje. Postaju otporniji kroz vežbe i razvijaju osećaj „pobednika“ kada se savlada neki potez ili nauči nova pesma. Najbolje od svega, ples je nešto što ostaje zauvek, kada odrastu mogu se profesionalno baviti njime, ili jednostavno uživati u hobiju, ali i odlična stvar je što će znati da plešu na proslavama ili u izlascima.

Volodymyr Melnyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Društvena svest

Osim plesnog podijuma u školskoj diskoteci ili na venčanju, mnogi stilovi plesa su zapravo timski sportovi. Te vrste plesa zahtevaju od deteta da uči od učitelja i da radi zajedno sa svojim vršnjacima, ne samo kroz verbalnu komunikaciju, već i kroz kretanje i osećaj za vreme. Kao rezultat toga, dete će poboljšati veštine kao što su komunikacija, intuicija, ritam, pa čak i saosećanje i empatija. Čak i ako ne idu na organizovane časove plesa i umesto toga više vole da se bave slobodnim stilom, dete će morati da bude društveno i fizički svesno kako bi delilo prostor sa drugima.

Razvoj veština

Pored fizičkih zdravstvenih prednosti muzike i plesa u ranom detinjstvu, mentalne i emocionalne inteligencije i društvene svesti koju će vaše dete steći iz plesa, postoji mnogo drugih bonus dobrobiti od bavljenja plesom. Smo neke su:

Bolje pamćenje

Poboljšana koordinacija udova

Poboljšane fine motoričke sposobnosti

Bolja ravnoteža

Prethodni članakSpajić: Imamo većinu veću nego što je očekivano
Naredni članakBilećko jezero – neiskorišteni turistički biser