Radojević: Otvaranje mosta na Ibru korak ka ukidanju Sjeverne Mitrovice

Bivši gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević izjavio je da najava otvaranja za saobraćaj mosta na Ibru koji dijeli ovaj grad na sjeverni i južni dio predstavlja korak ka ukidanju Sjeverne Mitrovice.

Radojević je podsjetio da je na ovom mostu u prošlosti bilo više od 1.000 međuetničkih incidenata.

– Cilj ovakve i sličnih najava je dalji pritisak na srpsku zajednicu na sjeveru Kosova i Metohije. Mislim da je krajnja namjera ukidanje opštine Sjeverna Mitrovica, a otvaranje glavnog mosta je samo jedan potez ka tom krajnjem cilju koji imaju Albanci u Prištini i premijer Aljbin Kurti – rekao je Radojević.

On je ocijenio da je opasna izjava zamjenika komandira policije samoproglašenog Kosova za region Sjever Vetona Eljšanija o otvaranju glavnog mosta koji dijeli Sjevernu i Јužnu Mitrovicu.

– Mnogo krvi je proliveno na tom mostu i sigurno da postoji opravdan razlog zašto je on zatvoren. Most je zatvoren samo za vozila, za pješački saobraćaj nije, a između južnog i severnog dijela Kosovske Mitrovice postoji mnogo mostova koje ljudi koriste za saobraćaj – rekao je Radojević.

On je dodao da sigurno postoji razlog zašto predstavnici međunarodne zajednice i danas insistiraju da se o pitanju mosta na Ibru razgovara u Briselu, a ne da se povlače jednostrani potezi.

Radojević je naglasio da svaki potez koji povlači Priština vodi ka daljoj eskalaciji i podizanju tenzija.

– Više puta smo upozoravali da svaka njihova akcija može prouzrokovati reakciju na terenu. Mi i dalje pozivamo međunarodnu zajednicu da prestanu sa pisanjem saopštenja i tvitovanjem, već da dođu na teren i da se uvere kakva je realnost i u kakvim uslovima žive Srbi na sjeveru Kosova i Metohije – rekao je Radojević za “Kosovo onlajn”.

Prethodni članakBajden odobrio Ukrajini da gađa mete u Rusiji koje su prijetnja po Harkov
Naredni članakOrban upozorava: Evropa se priprema za rat sa Rusijom