RADNICI POKUŠAVAJU SANIRATI PUKOTINE NA MOSTU U POČITELJU

Foto: Avaz

Most Počitelj plijeni pažnju zadnjih nekoliko dana, ne zbog svoje moći i ljepote već zbog toga što je napukao i prije nego to je pušten za promet.  Iako investitori tvrde da se ne radi o ozbiljnom oštećenju, javnost je skeptična.

Napukline su vidljive na donjoj ploči mosta između dva stuba, a navodno su se pojavile tokom zatezanja kablova koji drže konstrukciju.

Ipak ovih dana radnici na gradilištu užurbano rade kako bi se pukotine sanirale.

Iz „Autocesta Federacije BiH“ početkom jula objavili su kako je spajanje konstrukcije napokon dovršeno i da treba još samo izgraditi priključnu cestu da bi on od jeseni bio pušten u promet. No, mjesec nakon toga otkriveno je da je konstrukcija na novoizgrađenom mostu, vrijednom više od 28 miliona eura i koji još nije ni pušten u promet, već popucala.

Iz konzorcija koji čine azerbejdžanska firma “Azvirt Limited Liability Company” te kineske “Sinohydro Corporation Limited” i “Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd.”, kao i iz „Autocesta FBiH“ obećavaju da trajnih posljedica po stabilnost objekta neće biti.

Iz “Autocesta” su rekli da će narednih dana razmotriti dodatne sankcije izvođaču radova. Za danas je zakazan hitan sastanak svih učesnika u projektu, nakon kojeg bi trebalo biti dostupno više informacija.

Prethodni članakIsplata julskih penzija u Srpskoj
Naredni članakMajka ubijenog navijača AEK-a doživjela srčani udar