Radanović: Srbima u FBiH ugrožena osnovna ljudska prava

Osnovna ljudska prava Srba u FBiH su ugrožena, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Radanović je upozorio da se Srbima u FBiH kontinuirano krši pravo na život, slobodu kretanja, izražavanje vjeroispovijesti, oduzima im se imovina.

– Ne postoji segment iz kataloga prava i Ustava koje nije prekršeno – napomenuo je Radanović.

Komentarišući posljednji napad na Radmilu Simić u selu Tumare na Ozrenu Radanović je rekao da nije jasno kako je moguće da se takve stvari dešavaju u srpskim selima.

– Ovo krivično djelo je pažljivo osmišljeno, neko dolazi da uplaši Srbe u FBiH. I prošle i pretrpošle godine nestala su dva Srbina, ove godine jedna žena. To su sve ljudi u godinama, a ovo nije veliko mjesto da možete nestati, a da vas niko ne nađe. Policija ne može da utvrdi šta se desilo. Nemamo epiloga kada neko nestane – upozorio je Radanović.

Radanović je naglasio da su “institucije FBiH inertne”.

– Podnio sam više vrlo dobro obrazloženih krivičnih prijava i nikad nisam dobio odgovor. Za predmet “Lipa” više od godinu dana čekam informaciju šta je sa izvršenim krivičnim djelom. Tužilac neće ni da odgovori. S druge strane, za manje od mjesec dana podnijeli su predmet i podigli optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika  – istakao je Radanović.

Radanović je ocijenio da Tužilaštvo iskorištava globalne okolnosti da zaprijeti Srbima.

– Cilj optužnice protiv Dodika je da se obezglavi Srpska i Srbi generalno. Srbi u FBiH vjeruju samo predsjedniku Srpske, što pokazuju zvanični rezultati izbora. Oni nemaju drugi oslonac osim Srpske – rekao je Radanović.

Prethodni članakTenerife: Evakuisano oko 12.000 osoba, požar napreduje ka zapadu
Naredni članakBrutalno pretučen novinar iz Brčkog: Maskirani napadač ga udario bokserom (FOTO)