Radanović: Skidanje zastave sa crkve u Konjicu – kršenje Ustava i dokaz da policija ne radi

Skidanje zastave sa Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Konjicu predstavlja kršenje Ustava Federacije BiH, koji garantuje pravo na slobodu vjeroispovijesti, a policija Hercegovačko-neretvanskog kantona nije radila svoj posao kako treba, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

– U Konjicu je, prema popisu iz 1991. godine, živjelo oko 6.000 Srba, a pravoslavna crkva u toj lokalnoj zajednici je jedna od istorijskih činjenica. Ovdje su počinjeni brojni zločini nad Srbima tokom rata, poput zločina nad porodicom Golubović, a bilježimo da su pravoslavni objekti i prije često rušeni – naveo je Radanović.

Prema njegovim riječima, snimak skidanja srpske zastave koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje da ni zastava na pravoslanim crkvama ne može stajati iako postoji Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve i BiH koji očigledno na teritoriji FBiH ne poštuju.

– Policija HNK ne radi svoj posao kako treba, što je dokazala više puta. U Mostaru je bilo više napada na pravoslavne objekte, groblja i ljude. U Konjicu je zabilježen prvi incident u ovoj godini, a lani smo registrovali 65 napada na SPC i objekte u vlasništvu Srba, kao i napade na Srbe – rekao je Radanović za Srnu.

Kad je riječ o kamenovanju kuće porodice Šantić u mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić, Radanović je ukazao na isti odnos prema Srbima koji imaju Bošnjaci i Hrvati u dolini Neretve.

Radanović je naglasio da je Mostar “grad slučaj”, posebno kada je riječ o ugrožavanju prava Srba, te pozvao nadležne da istraže i pronađu počinice.

On je ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka pozvao da, umjesto što se hvali na društvenim mrežama i bavi “visokom politikom”, preduzme sve mjere koje su mu na raspolaganju da zaštiti srpski narod.

Grupa građana sinoć je protestovala ispred Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Konjicu zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a na lice mjesta izašla je i policija kako bi obezbijedila objekat.

Nakon dolaska policije, ovlaštena osoba ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog skinula je zastavu, a okupljeni su se razišli.

Malobrojni Srbi u Konjicu rekli su da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

Riječ je o zastavi srpskog naroda koja se ističe na crkvenim objektima za vrijeme praznika, te je tako za Božić stavljena i na crkvu u Konjicu.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je Srni da je 7. januara Policijska stanica Sjever dobila prijavu da je kamenovana kuća u vlasništvu lica čiji su inicijali B.Š.

Prethodni članakDodik: Naša poruka za njihovu mržnju je ljubav; Srpska predstavlja slobodu
Naredni članakKovačević: Paljenje zastave Srpske u Federaciji je najveći dokaz da je Srpska simbol slobode