Radanović: Izmjena zakona o stanovima u FBiH nastavak otimačine imovine Srba

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo koje je federalna Vlada utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru je nastavak otimačine imovine Srba na prostoru FBiH, rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

– Poznato je da su ljudi koji nisu vratili stanove srpske nacionalnosti, a njih je otprilike 300 do 400, i riječ je mahom o licima koja su bila u službi ЈNA – rekao je Radanović.

Napomenuo je da je riječ o licima koji imaju ugovore o stanarskom pravu.

– Sramota je i krajnje maliciozno da nekome kome stan vrijedi po metru kvadratnom od 3.000 do 3.500 KM, u nekim slučajevima i do 4.000 KM, kažete da će mu biti isplaćeno po 1.000 KM minus amortizacija od jedan odsto godišnje – napomenuo je Radanović.

On je pojasnio da je, u suštini, Vlada FBiH utvrdila da ima problem sa tužbama koje im stižu na naplatu i zbog toga pokušavaju da se na jedan nekorektan način riješe problema stanova koji nisu vraćeni u posjed, odnosno, vlasništvo prijeratnim vlasnicima.

Vlada FBiH je u utorak, 9. januara, u Mostaru utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, te ih uputila u dalju parlamentarnu proceduru.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, između ostalog, reguliše se pitanje raspolaganja stanovima ukoliko davalac stana na korištenje nije podnio zahtjev za vraćanje stana na raspolaganje u propisanom roku na način da se u tom slučaju stan stavlja na raspolaganje opštini na čijem se području nalazi.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo predviđa se i da nosilac prava iz kupoprodajnog ugovora koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH, a nije stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tom pravu, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.RTRS

Prethodni članakSvi putevi na području regije Birač prohodni, snijeg na Han Pogledu 40 centimetara
Naredni članakKecmanović nakon drame izborio osminu finala Australijan opena