Putin: Unutrašnji sukob u Јugoslaviji 1999. podgrijavan i iznutra i spolja

Unutrašnji sukob koji je doveo do događaja u Јugoslaviji 1999. godine, podgrijavan je iznutra i spolja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Prvi korak je, naravno, bio problem unutrašnjeg sukoba. Neću sada procjenjivati ko je i za šta kriv, ko je kakvim ciljevima težio. To je, svakako, podgrijavano i iznutra i spolja – istakao je ruski lider u intervjuu za film “Beograd” televizijskog kanala “Rusija”.

Putin je naglasio da je upravo to i “dovelo to takve unutrašnje konfrontacije i suštinski do veoma teškog građanskog rata”.

Prethodno, predsjednik Rusije je ocijenio da je bombardovanje Јugoslavije prije 25 godina velika tragedija i da su dejstva Zapada bila nedopustiva i da su, u suštini, pokrenula rat u Evropi.

Svjetska premijera dokumentarnog filma “Beograd” održana je u Ruskom domu 24. marta, tačno 25 godina nakon što su prve bombe agresora pale na srpsko tlo. Film je istog dana emitovan i na ruskoj državnoj televiziji “Rusija 1”.

U filmu učestvuju očevici i političari, posmatrači i neposredni učesnici tih tragičnih događaja. Film prikazuje njihov odnos prema bombardovanju Srbije koji se desio prije tačno dvije i po decenije.

Prvi put nakon pobjede na predsjedničkim izborima za film je govorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin. U filmu učestvuju i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik , patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i drugi.

Prethodni članakNeizvjesno održavanje sjednice SB UN o bombardovanju SRЈ
Naredni članakNastavak suđenja Dodiku i Lukiću 3. aprila