Putin u posjeti Sjevernoj Koreji prvi put poslije 24 godine

Ruski predsjednik sastaje se danas sa Kim DŽong Unom u Pjongjangu, uz zabrinutost SAD zbog sve bližih odnosa dvije zemlje i najavljene potpise sporazuma o partnerstvu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiće Severnu Koreju prvi put poslije jula 2000, samo četiri mjeseca pošto je prvi put izabran za predsjednika Ruske federacije. Sastaće se sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom u Pjongjangu, što je njihov drugi susret u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog sve bližih odnosa između dvije zemlje, dok je Kremlj ovaj događaj opisao kao “prijateljsku državnu posjetu”.

Tokom državne posjete Putina Pjongjangu 18-19. juna planirano je potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Sjeverne Koreje, koji predviđa nastavak saradnje u oblasti međunarodne politike, ekonomije i bezbjednosti, rekao je pomoćnik šefa ruske države Јurij Ušakov.

– Oni su još u fazi pripreme. U pitanju je i potencijalno zaključenje Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu. Ako bude potpisan, on će zamijeniti temeljne dokumente koji su potpisani 1961, 2000. i 2001. godine – rekao je Ušakov, objašnjavajući da je riječ o Ugovoru o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći, Ugovoru o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji, Moskvskoj i Pjongjanskoj deklaraciji.

Putin će prisustvovati paradi i koncertu u Pjongjangu, a posjetiće i Pravoslavnu crkvu Životvorne Trojice, jedinu pravoslavnu crkvu u Severnoj Koreji.

Očekuje se da će Putin boraviti u gostinskoj kući Kumsusan, gde je posljednji put boravio kineski lider Si Đinping tokom svoje državne posjete 2019. godine.

Putin u Sjevernu Koreju dolazi sa novim ministrom odbrane, Andrejom Belousovim, dok će ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i zamjenik premijera Aleksandar Novak takođe biti dio delegacije.

Putin je u pismu objavljenom u sjevernokorejskim državnim medijima pohvalio Sjevernu Koreju za “čvrstu podršku” Moskvi u ratu u Ukrajini.

Obećao je jačanje trgovinskih i bezbjednosnih sistema sa Pjongjangom “koji nisu pod kontrolom Zapada”. Predsjednik Putin je takođe obećao podršku naporima Pjongjanga da brani svoje interese uprkos, kako je naveo, “američkom pritisku, ucjenama i vojnim prijetnjama”.

– Naši protivnici nastavljaju da snabdijevaju neonacistički režim u Kijevu novcem, oružjem i obavještajnim podacima, dozvoljavajući i zapravo podstičući upotrebu modernog zapadnog oružja i opreme za napad na rusku teritoriju. I to najčešće u očigledno miroljubive svrhe. Prijete da će poslati svoje vojne kontingente u Ukrajinu – naveo je Putin u članku za sjevernokorejski list Nodong Sinmun, čiji je tekst objavila pres-služba Kremlja.

Kim je prošle nedjelje izjavio da su veze sa Rusijom “prerasle u neraskidiv odnos saboraca”.

Poslije posjete Sjevernoj Koreji, Putin planira da posjeti i Vijetnam, gdje će se razgovarati o trgovinskim pitanjima.

Prethodni članakBoston šampion NBA lige
Naredni članakIzvoz vrijedan 205 miliona KM: Namjenska industrija u BiH SVE VIŠE JAČA, tržište nam u SAD, Slovačkoj, Bugarskoj, Iraku, Srbiji i Turskoj