Putin: Rusija nije tražila pomoć Sjeverne Koreje u sukobu u Ukrajini

Nema nikakve potrebe da se vojnici iz Sjeverne Koreje angažuju u sukobu u Ukrajini, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na pres-konferenciji u Vijetnamu.

Rusija nije tražila pomoć Sjeverne Koreje u sukobu u Ukrajini, niti je Pjongjang nudio, istakao je ruski lider.

Putin je takođe rekao da u Sporazumu o strateškom partnerstvu Rusije sa Sjevernom Korejom nema novina.

– Želio bih da skrenem pažnju na sljedeće: ovaj sporazum nije neka novina. Sklopili smo ga jer je stari sporazum prestao da važi. A u našem prethodnom sporazumu koji je bio, ja mislim, iz 1962. godine, sve je bilo isto. Ovdje nema ništa novo – rekao je ruski lider.

Sporazum u novim uslovima izgleda oštro, ali Sjeverna Koreja ima takve sporazume i sa drugim zemljama, kazao je ruski lider.

– Uprkos tome, skoro ništa nismo promijenili – rekao je Putin.

Sporazum sa Sjevernom Korejom predviđa pružanje uzajamne pomoći u slučaju vojne agresije, pojasnio je on. Moskva računa na to da će njena saradnja sa Sjevernom Korejom biti obuzdavajući faktor.

Putin je takođe kazao da Rusija ne isključuje isporuku oružja Sjevernoj Koreji.

Putin je takođe uporedio zapadne sankcije protiv Sjeverne Koreje sa blokadom Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata. Kako je istakao, o režimu u Sjevernoj Koreji može misliti šta god ko hoće, “ali uvođenje sankcija iz političkih razloga je nehumano”.

On je rekao da u Sjevernoj Koreji, gdje je boravio 18. i 19. juna, nije očekivao onakav doček.

O nuklearnoj doktrini Rusije

Rusija razmišlja o mogućim izmjenama svoje nuklearne doktrine, saopštio je Putin, istakavši da Moskva obraća pažnju na globalne promjene u sferi bezbjednosti.

Prethodni članakDodik: Neće proći ideja Bošnjaka da Srpska bude protokolarna ljuštura
Naredni članakŠpanija slavila u velikom derbiju protiv Italije; “Crvena furija” obezbijedila prolazak dalje