Putin predložio Mihaila Mišustina za premijera Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin podneio je Državnoj dumi prijedlog o kandidaturi Mihaila Mišustina za premijera Rusije.

 Predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin podnio je Državnoj dumi prijedlog o kandidaturi Mišustina Mihaila Vladimiroviča za mjesto premijera – napisao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

Volodin je najavio da će Duma danas raspravljati o kandidaturi Mišustina.

Prema njegovim riječima, tokom rasprave o kandidaturi važno je da se dobiju odgovori na pitanja o tome kako će se rješavati zadaci koje je postavio predsjednik Vladimir Putin kada je riječ o demografskoj politici, podršci porodicama sa djecom, jačanju tehnološkog suvereniteta i povećanju odbrambene sposobnosti zemlje.

Mišustin je bio šef Federalne poreske službe od 2010. do 2020. godine, kada je 16. januara postao premijer Rusije.

Prema ruskim zakonima, premijera imenuje predsjednik nakon što njegovu kandidaturu odobri Državna duma.

Novi premijer najkasnije nedelju od imenovanja podnosi predsjedniku prijedlog o strukturi federalnih organa izvršne vlasti, a u roku od 14 dana predsjednik Vlade podnosi Državnoj dumi na odobrenje kandidature potpredsjednika Vlade i ministara, osim šefova bezbjednosnog bloka i Ministarstva spoljnih poslova, za koje važi posebna procedura.

Ministre odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, ministra za vanredne situacije i spoljne poslove, kao i šefa Federalne službe bezbjednosti imenuje predsjednik Rusije nakon konsultacija sa Savjetom Federacije, gornjim domom Parlamenta.

Putin je u utorak na ceremoniji inauguracije u Velikom kremaljskom dvorcu položio zakletvu i zvanično postao predsjednik Rusije u petom mandatu.

Prethodni članakObilježavanje 32. godine od formiranja VRS
Naredni članakSijarto: Srbija i Mađarska grade najmoderniji granični prelaz u Evropi