PUTIN OŠTRO ISKRITIKOVAO SAD “Oni su nametali demokratiju, odgovorni su za Avganistan”

Ruski predsjednik Vladimir Putin oštro je juče kritikovao SAD i njihove saveznike zbog uloge koju su imali u Avganistanu, gdje su talibani nakon povlačenja najvećeg dijela američkih trupa preuzeli vlast u zemlji.

Ruski predsjednik je juče nakon razgovara sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Moskvi poručio da je brza ofanziva kojom su talibani osvojili vlast u Avganistanu pokazala uzaludnost zapadnih napora da nametnu svoju viziju demokratije.

– Neophodno je zaustaviti neodgovorne napore SAD kojima žele da nametnu svoje vrijednosti drugima i pokušavaju da izgrade demokratiju u drugim zemljama, a pri tome ne uzimaju u obzir istorijska, etnička i vjerska pitanja i potpuno ignorišu tradicije drugih naroda“- naglasio je Putin, prenosi AP.

On je rekao i da Moskva dobro poznaje prilike u ovoj zemlji i da se ranije uvjerila da su kontraproduktivni pokušaji da se nametnu oblici vladavine i društvenog života koji su joj strani, a ta primjedba je očigledna referenca na desetogodišnji sovjetski rat u Avganistanu koji je završen povlačenjem sovjetskih trupa 1989.

Putin je primjetio i da su talibani obećali da će održavati javni red u zemlji i štititi civile i strana diplomatska predstavništva, ali nije komentarisao izvještaje o nasilju i potencijalnim zločinima koji se dešavaju širom Avganistana nakon njihvog preuzimanja vlasti.

SAD i NATO su vodile međunarodne bezbjednosne operacije u Avganistanu od 2003. godine, ali su 2014. završene borbene operacije i fokus je bio na obuci nacionalnih bezbjednosnih snaga te zemlje od oko 300.000 vojnika, a koje su poražene u talibanskoj ofanzivi u samo nekoliko dana.

Prethodni članakSTRAH OD TALASA IZBJEGLICA Grčka postavila zaštitnu ogradu duž granice s Turskom
Naredni članak“Važno je da se uključe sve države” Lajen poručila da je potrebno međunarodno rješenje za izbjeglice iz Avganistana