PUTIN ODLUČIO “Neprijateljske zemlje” ako hoće gas moraju da otvore račune u ruskim bankama

epa09833703 Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a concert marking the 8th anniversary of Crimea's reunification with Russia at the Luzhniki stadium in Moscow, Russia, 18 March 2022. Russia in 2014 annexed the Black Sea peninsula, shortly after Crimeans voted in a disputed referendum to secede from Ukraine. EPA-EFE/ALEXANDER VILF / POOL MANDATORY CREDIT

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče ukaz o trgovini gasom sa “neprijateljskim zemljama”, da bi zapadne zemlje mogle da kupe gas iz Rusije, moraju da otvore račune u ruskim bankama, javlja RIA Novosti.

Od 1. aprila će biti potrebno otvoriti rublje račune u ruskim bankama za plaćanje snabdijevanja – rekao je Putin.

– Postojeći ugovori o snabdijevanju gasom biće obustavljeni ako kupci iz neprijateljskih zemalja ne ispune nove uslove plaćanja, zaprijetio je Putin, prenio je Sputnjik na engleskom.

Predsjednik Rusije je istakao da je Uredba o plaćanju gasa u rubljama je korak ka finansijskom suverenitetu Ruske Federacije.

 

– Nastavićemo da isporučujemo gas u količinama i po cijenama u ugovorima. Naglašavam: ove cijene su višestruko niže od tržišnih – istakao je Putin, prenosi Blic.

 

Srbija nije “neprijateljska zemlja”

– Srbija nije označena kao neprijateljska zemlja Ruske Federacije. Mislim da se to nikad neće ni desiti. Trebalo bi da možemo da uspješno riješimo prije svega pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumijevanja EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte, rekao je nedavno direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Prethodni članakVELIKA TRAGEDIJA U rudniku poginulo osam rudara, 20 povrijeđenih
Naredni članakNa području Zvornika akcija SAЈ-a Srpske i Žandarmerije