Putin i Erdogan: Cilj Ankare i Moskve ─ što skorije puštanje u rad nuklearne elektrane “Akuju”

Odnosi Rusije i Turske razvijaju se progresivno uprkos aktuelnoj složenoj situaciji u svijetu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama samita ŠOS u Astani.

– Uprkos trenutnoj teškoj situaciji u svijetu, odnosi Moskve i Ankare razvijaju se progresivno. Konstatovali smo mali pad u trgovinskom prometu tokom prethodnih nekoliko mjeseci, ali on ostaje na prilično visokom nivou od 55 milijardi dolara – rekao je Putin.

Ruski lider je naglasio da se zajednički veliki projekti dvije zemlje realizuju prema rasporedu i planovima.

– Nema nikakvih problema – istakao je Putin.

Erdogan je na početku sastanka izjavio da je cilj Ankare i Moskve što skorije puštanje u rad nuklearne elektrane “Akuju”.

– Zajedno sa vama je gradimo… Želimo da uspijemo da ovu nuklearnu elektranu pustimo u rad u najkraćem mogućem roku – rekao je Erdogan.

On je dodao da se takođe vodi dijalog o drugoj nuklearnoj elektrani u Sinopu.

– Ovdje, siguran sam, možemo preduzeti veoma ozbiljne korake. Ministri energetike nastavljaju da razgovaraju o ovom pitanju – istakao je Erdogan.

Turski predsjednik podsjetio je da je trgovinski promet između dvije zemlje sada 55 milijardi dolara, a da je cilj Ankare i Moskve da ostvare trgovinski promet od 100 milijardi dolara.

Takođe je rekao da očekuje da ruski predsjednik u najskorije vreme posjeti Tursku.

– Svakako ću doći – odgovorio je Putin i zahvalio turskom kolegi.

Prethodni članakU Gacku prva (ne)zvanična koalicija: DNS podržao Srđana Milovića za načelnika
Naredni članakČović i Plenković o jačanju bilateralnih odnosa