“Pušio sam i nikada nisam prestao” Legenda Zvezde otkrila zbog čega nije uspjela u Realu i Barsi, te sa odabranim riječima pričao o Modriću

Jedan od legendarnih fudbalera iz generacije Crvene zvezde koja je osvojila titulu šampiona Evrope i svijeta, Robert Prosinečki je povodom El Klasika govorio za madridski AS.

On je između ostalih timova igrao i za Real Madrid u koji je stigao na ljeto 1991. godine kao najbolji mladi fudbaler svijeta i omladinski prvak svijeta sa Jugoslavijom.

Pričao je o brojnim temama, a razgovor je počeo pitanjem o njegovom nadimku i šta mu smeta povodom toga.

– Prije mi je smetalo. Čuo sam da u zadnje vrijeme tako zovu Azara. Istina je da sam često bio ozlojeđen i da je to često bila tema razgovora, ali ja sam taj kojem su te česte povrede najviše smetale. – objasnio je Prosinečki.

Upitan je i šta je njegov razlog neuspeha u Realu i Barseloni.

– Niz je razloga koji su tome kumovali. Nisam imao sreće. U Real sam došao kad je na Balkanu besneo rat. Porodica mi je ostala tamo, a ja sam u Madridu živio sam. Na početku su me sasjekle povrede i veliki pritisak. Tako da nikako nisam uspijevao pokazati svoju najbolju verziju. Ali, više ne razmišljam o tome. Takav je život. Ne žalim ni za čim. Jako sam ponosan jer sam igrao za dva najveća kluba na svijetu. Istina je da nisam uspio, ali imam lijepe uspomene na vrijeme provedeno u Španiji. Nastojim razmišljati pozitivno – dodaje Prosinečki.

Dobro je poznata njegova strast prema cigaretama.

– Bilo je to drugačije vrijeme. Da, pušio sam i nikada nisam prestao, ali ne mislim da je to bio razlog mojih probleme s povredama – dodaje legendarni fudbaler Zvezde.

Bilo je puno lijepih uspomena, ali i ne tako lijepih poraza u Španiji, pogotovo dva uzastopna poraza od Tenerifa.

– To je nevjerovatno, nezamislivo. Izgubiti naslove, dva prvenstva zaredom u zadnjem kolu i oba puta kod istog protivnika… To je jako bolelo – ističe Robert.

Davne 1995. godine ostvaren je transfer u Barselonu.

– Atletiko me takođe htio, ali otišao sam u Barcelonu jer sam jako želio raditi pod Krojfom. No, nije ispalo dobro. Atletiko, koji sam odbio zbog Barse, te je sezone uzeo duplu krunu. Mi smo izgubili od njih u finalu kupa, a u prvenstvu bili tek treći i Johan je morao otići. Došao je Robson, koji me uopšte nije htio i to je bio moj kraj u Barsi – nezadovoljan je Prosinečki.

Otkrio je za koga će navijati u El Klasiku, koji počinje u 20 časova.

– Navijač sam Reala. To je bio moj prvi klub u Španiji i zato mi je poseban – dodaje Prosinečki.

Na kraju se dotakao nevjerovatnog Luke Modrića, koji i sa 38 godina dominira fudbalom, piše Telegraf.

– On je zaista fenomen i to je najbolji opis njega. Toliko vodi računa o sebi, živi za fudbal. Igra briljantno i veliki je profesionalac – zaključio je Prosinečki.

Prethodni članakTUGA DO NEBA Vatra progutala porodičnu kuću, poginula beba
Naredni članakDodik: Priča Marfija o ustavnosti i legitimitetu – cirkuska predstava