Puno posla za mostarske vatrogasce, u julu više od 100 intervencija

Ova godina za mostarske vatrogasce zahtjevnija je u odnosu na prethodne, a samo u mjesecu julu pripadnici Profesionalna vatrogasna jedinice Grada Mostara imali su više od stotinu intervencija.

– Uzrok tome je vrijeme. Klima ove godine je suša, ima puno manje padavina, temperature su izrazito visoke, a goriva materija je ogromna i to rezultira većim brojem intervencija. Samo u ovom mjesecu PVP Mostar do sada je imao 110 intervencija, a onaj dan kada je Mostar bio najtopliji u Evropi imali smo 11 intervencija, rekao je u razgovoru za Fenu šef PVP-a Mostar Petar Jurić.

Trenutno je u ovoj vatrogasnoj jedinici stalno zaposlen 71 radnik.

– To su radnici koji rade u smjenama, operativni radnici, automehaničari, električari, serviseri, dakle ukupno 71 zaposlenik, a po sistematizaciji bi nas trebalo biti 80. Osim toga u ovom trenutku imamo još 18 radnika, od kojih pet na određeno vrijeme i 13 po ugovoru o djelu koje je Grad Mostar primio za ljetni period, odnosno period pojačane požarne aktivnosti. To grad učini svake godine, s tim da je ove godine primljeno najviše radnika do sada, i bez tih ljudi mi ne bismo mogli odgovoriti na sve poslove koji nas čekaju u ljetnom periodu – kazao je Jurić.

Obuka gasitelja i modernizacija voznog parka

Naglasio je da Profesionalna vatrogasna jedinica Mostara svakodnevno provodi edukaciju vatrogasaca na osnovnom nivou.

– Stvarno smo zainteresovani slati naše ljude, naročito one mlađe koje primamo, na edukacije u neke malo veće centre. Edukacija je nešto što je neophodno i što se mora raditi svakodnevno i u što se mora ulagati, a za ono što mi nemamo ovdje moramo slati ljude na obuku tamo gdje su bolji uslovi. Odvajamo i sredstva za tu namjenu i samo mogu reći da nisam baš zadovoljan učestalošću odlazaka naših vatrogasaca na obuke u veće centre – naveo je Jurić.

Osvrćući se na tehničku opremljenost mostarskih vatrogasaca, Jurić je rekao da su zadnjih godina napravljeni prvi koraci ka modernizaciji voznog parka.

– Prije sedam-osam godina bili smo u izuzetno teškoj situaciji kada su vatrogasna vozila u pitanju. Vozni park u tom periodu bio je veoma star, dotrajao i podložan kvarovima, pa se onda krenulo u njegovo obnavljanje po prioritetima. Obnovljena su navalna i tehnička vozila, a sada su na red došle vatrogasne autocisterne. Grad Mostar je kupio četiri, a Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK nam je poklonila tri vatrogasna vozila, tako da smo se u tom segmentu dobro pokrili. Vatrogasne cisterne su nam akutan problem. Najmlađa koju imamo je 1984. godište, a ima i stariji sve tamo do 1965. godišta – rekao je on.

Dodao je kako će krajem ove i početkom sljedeće godine i taj segment u znatnoj mjeri biti obnovljen.

– Još ovo ljeto morat ćemo izdržati s ovim starim vatrogasnim cisternama, ali i taj problem će uskoro biti riješen. Kruna svega su automerdevine, koje Mostar treba, jer mi sada radimo s automerdevinama proizvedenim 1968. godine i koje su puno više pokvarene nego ispravne, generalno rečeno nisu upotrebljive, i to nam je izuzetno bitno i potrebno. Što se tiče lične i skupne vatrogasne opreme tu svake godine činimo iskorake, a sve ovo ne znači da smo zadovoljni i da je sve na nekoj zadovoljavajućem nivou, ali napredujemo, idemo korak po korak i ako nastavimo ovim tempom mislim da ćemo za 5-6 godina moći reći da smo na nekom zadovoljavajućem nivu što se tiče vatrogasne tehnike i opreme – kazao je Jurić.

Kada su u pitanju veliki šumski požari i spremnost PVP-a Mostar da se bori s njima, ističe da bi najbolje rješenje bila uspostava posebne jedinice za gašenje požara iz vazduha.

– Imamo ogromne štete zbog toga što ne možemo gasiti požare na nepristupačnim terenima i onima koji su kontaminirani minsko-eksplozivnim sredstvima, a takvih u okolici Mostara, nažalost, ima puno. Ono s čime sada raspolažemo, odnosno što možemo koristiti, su dva helikoptera Oružanih snaga BiH, koji takođe nisu baš u nekom reprezentativnom stanju, a osim toga procedure korištenja tih helikoptera su izuzetno komplikovane što nije učinkovito. Na primjer ako imamo potrebu za vazdušnim snagama, učinak možemo očekivati ako nam one dođu taj dan ili najkasnije sutradan, a ako vazdušne snage dođu za dva-tri dana učinak je zanemariv, a troškovi su ogromni. Ono što imamo moramo bolje iskoristiti, a Mostar ima svu infrastrukturu i potrebne uslove da se u njemu napravi neki centar vatrogasnih vazdušnih snaga – istaknuo je Jurić.

Prethodni članakUtopio se mladić na jezeru u Vrapčićima
Naredni članakODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE ”DOSANJANO NEBO” LJUTOMIRA RUNDIĆA: MOJ SAN JE POČEO U MOSTARU