Ptičiji grip stigao u Srbiju

Novi talas avijarne influence, poznatije kao ptičiji grip, stigao je i u Srbiju. Najugroženiji su ovoga puta ždralovi, a žarište je u Mađarskoj gdje je do sada izbrojano oko 10.000 uginulih, ovih ptica.

U Srbiji se ptičiji grip pojavio na mjestima koje ždralovi koriste za odmor prilikom preleta ka jugu. Postoji velika opasnost da se virus prenese na domaću živinu.

Preporuka građanima je da ne ulaze u zaštićeno područje Specijalnog rezervata Slano Kopovo kod Novog Bečeja, jer su do sada čuvari prirode ovde pronašli više od 70 uginulih ždralova, čiji ostaci su uklonjeni na propisan način.

– Zahvaljujući pomoći i same opštinske uprave koja je angažovala Zoohigijenu, ptice su neškodljivo uklonjene. Znači iskopana je rupa, ptice su odložene, prekrivene krečom – rekao je Darko Lazarević, biolog u Rezervatu prirode “Slano Kopovo”.

Potvrda da je riječ o ptičijem gripu stigla je nakon analize uzoraka tkiva uginulih ždralova na Naučnom institutu za veterinarstvo iz Novog Sada. Virus je i ove godine stigao ranije.

– Taj virus uglavnom je prisutan u nekim hladnijim periodima godine, zimi i uglavnom je pogađao patke, labudove. Međutim, u poslednje dve do tri godine virus je praktično ušao u populacije skoro svih divljih ptica i ostavlja katastrofalne posledice po njihove populacije – rekao je Milan Ružić iz Društva za proučavanje ptica Srbije.

Stručnjaci apeluju na građane da obavijeste nadležne ukoliko im iznenada ždral sleti u dvorište ili ih vide u naseljima da nemaju želju da polete. To je obično prvi znak da su zaraženi, prenosi RTS.

Prethodni članakGraorac: Proces traženja nestalih Srba u zastoju, odgovoran Institut za nestala lica BiH
Naredni članakVišković: Briga o porodicama zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u stalnom fokusu Vlade