PRVOMAJSKI GRAH U MOSTARU: Gradonačelnik dijelio porcije i družio se sa sindikatima i građanima

Tradicija proslave Praznika rada uz grah u gradskom parku i na Šetalištu danas se u Mostar vratila nakon 13 godina.

Prvomajski grah okupio je danas brojne građane Mostara i sindikalce, a prve porcije podijelili su gradonačelnik Mostara, Mario Kordić i predsjednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH, Josip Milić.

Gradonačelnik Kordić zaslužan je što se ova tradicija vratila u Mostar kakobi se na soboličan način obilježio Praznik rada.

Kordić je novinarima kazao da mu je drago da vidi da su ljudi sretni i zadovoljni što se   danas mogu ovako lijepo družiti.

”Ipak je danas poseban dan, Praznik rada kada se nekako  više nego drugih dana prisjetimo koliko su nam bitni ljudski resursi i naši radnici. U moru problema zaboravimo koliko smo jedni drugima bitni i  koliko bi trebali paziti jedni na druge. U kontekstu događanja zadnje tri godine, krize za krizom i Bog zna gdje nas sve to vodi, jako je  bitno u ovom momentu poslati poruku onima koji odlučuju o pravima radnika i platama da se maksimalno potrude i da brinemo o ljudima s kojima radimo, jer jedni na druge smo upućeni, jedni bez drugih ne možemo, a mi ćemo nastaviti podržavati ovu tradiciju”,  izjavio je Kordić.

On je naglasio da se Gradsko vijeće trudi da donese odluke koje su socijalne i koje idu na ruku radnicima.

Podsjetio je da je Grad Mostar prvi grad u BiH koji je donio odluku o neradnoj nedjelji.

Josip Milić zahvalio se gradonačelniku Kordiću što se ova sindikalna manifestacija vratila u grad na Neretvi.

”Nismo ni mislili organozovato rvomajski grah, jer nismo imali finansijskih sredstava, a evo izašli su nam ususret gradonačelnik i kolege iz Sindikata Gradske uprave i HT-a Mostar. Uspjeli smo obilježiti ovaj radnički praznik težačkim jelom. Grah je težačko jelo za radnike”, kazao je Milić.

Milić je podsjetio da je u Njujorku 1883. poginulo sto radnika tražeći osmosatno radno vrije, jer tada nije bilo nikakvih prava, radilo se po 16 sati, djeca su radila u rudnicima.

Govoreći o pravima radnika, Milić je rekao da je uslov svih uslova taj da minimalna plata treba biti takva da čovjek od nje može normalno živjeti.

On je pohvalio Grad Mostar koji je donio odluku o neradnoj nedjelji podsjetivši na to da su sindikati to zahtijevali prije 15 godina.

Građani koji su došli na ovu manifestaciju nisu krili oduševljenje organizacijom.

Dragan Čilić iz sindikata HT-a zadovoljan je što je praznik rada obilježen u Mostaru. ”Trebamo puno više raditi na druženju ljudi”, navodi.

Dijana Mahić koja dolazi iz ugostiteljske branše pohvalila je grah koji se služio građanima. I za nju je ovaj događaj bio lijepo iznenađenje.

”Drago mi je da se na ovaj način poštuje tradicija i da su barem na ovaj način radnici u fokusu. Jer, nisam sigurna postoje li uopšte prava radnika u realnosti, za neke možda da, ali kada se sagledaju silna poskupljenja i radničke plate, onda teško”,  kazala nam je ona.

Prethodni članakPROSLAVA 1. MAJA UZ GRAH SA GRADONAČELNIKOM
Naredni članakUmro je legendarni Ivica Osim