Prvi slučaj “potpomognutog samoubistva” u Italiji

Prvi put u Italiji pacijentu koji je pati od neizlječive bolesti je zakonski dopušteno takozvano “medicinski pomognuto samoubisto”, prenose italijanski mediji, koji slučaj ocjenjuju kao istorijski.

Agencija Ansa donosi detalje da se radi o četrdesettrogodišnjem čovjeku, čije ime se ne navodi, iz regije Marke koji je nakon saobraćajne nesreće prije 13 godina ostao trajno paralizovan, a u životu ga održvaju medicinski aparati.

Do sada su Italijani, koji su zbog neizlječive bolesti ili trajnog invaliditeta, željeli da na ovaj način okončaju život, putovali u Švajcarsku gdje je “pomognuto samoubisto” zakonski dozvoljeno.

U Italiji još uvijek ne postoji zakon koji dozvoljava “pomognuto samoubisto”, ali jedna sudska odluka u drugom slučaju, poznatom kao “Košoni”, prema imenu disk džokeja koji je uz pratnju prijatelja završio život u jednog klinici u Švajcarskoj otvorila put i drugima koji to žele da urade u Italiji.

Ipak odluka ni u ovom istorijskom slučaju nije bila ni laka ni brza.

Nakon 13 mjeseci i konsultacija sa različitim ljekarima utvrđeno je da je bolest neizlječiva, da pacijent trpi bolove i da je svjesno donio odluku o “medicinski pomognutom samoubistu”.

Prethodni članakDžaka: Svi stradali su Albanci iz Sjeverne Makedonije
Naredni članakU Salakovcu podijeljena računarska oprema za 20 lokalnih zajednica