Prva sjednica Parlamentarnog foruma Srbije i Srpske: Cilj još bolji odnosi i saradnja

U Banjaluci je danas održana prva sjednica Parlamentarnog foruma Srbije i Republike Srpske.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog foruma Igor Žunić rekao je da je na sjednici analiziran dosadašnji učinak u specijalnim vezama Srbije i Republike Srpske i da je proizašlo nekoliko zaključaka koji će biti upućeni izvršnim organima Srpske i Srbije.

– Јedan od zaključaka je da ćemo tražiti da se napravi sveobuhvatan dokument koji će tačno definisati šta je to urađeno iz svake oblasti koju pokriva Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama – rekao je Žunić.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog foruma Dušan Marić rekao je da je u pojedinim oblastima ovog sporazuma urađeno mnogo, ali da postoje oblasti u kojima nije urađeno ništa.

On je izrazio nadu da će formiranje Foruma doprinijeti boljim odnosima i saradnji.

Gvoreći o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, Marić je rekao da Deklaracija ni na koji način ne ugrožava BiH i nijedan narod u BiH.

– Formiranje Foruma nije upreno protiv BiH niti protiv druga dva narioda. Mi smo otvoreni za saradnju i sa Parlamentarnom skupštinom BiH i parlamentom Federacije BiH. Cilj je da imamo što bolje odnose sa BiH i svim narodima, da vlada mir. Mi smo bratski narodi i zato sarađujemo – istakao je Marić.

 

 

Prethodni članakVučić: Mnogo izazova imamo, velike snage okupljene u regionu
Naredni članakKošarac: Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava važan istorijski dokument