Protestna šetnja: Na ulicama Mostara prosvjetari i državni službenici, policija odustala

Više stotina budžetskih korisnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, prosvjetari i državni službenici i namještenici, danas su održali dvosatni štrajk upozorenja i protestnu šetnju u Mostaru. Na to su se odlučili, nakon što se Kantonalna vlada, kako su naveli, oglušila na njihove zahtjeve za povećanjem od 15 odsto na osnovicu za platu za 2024. godinu.

Predstavnik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić kazao je da su na posljednjem sastanku s Vladom HNK protekle sedmice očekivali poboljšanje, ali to se nije dogodilo. Kazao je da ih Vlada HNK obmanjuje i tvrdi da novca nema, dok su pokazatelji drugačiji.

”Svako živ zna da novca ima i da je budžet 370 miliona KM, a oni nas uvjeravaju da je novca manje nego prošle godine i da će dogodine biti još manje. Mi tražimo samo mrvice i nemamo drugog načina već da nastavimo našu borbu, samo što će od sada to biti radikalnije, jer ćemo imati češće proteste”, rekao je on.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u HNK Edina Čomić navela je da je na jednom transparentu ispisano: „Tražimo hrabriju Vladu“.

”Tražimo od njih da budu hrabri i ako u ovom trenutku nema za nas novca da ga preusmjere, jer mi znamo da ga negdje ima. Tražili smo da most kojim bi mogli premostiti naše zahtjeve bude odluka Federalne vlade o isplati jednokratne novčane pomoći, odnosno, da već od januarske plate ide dodatak na platu od iznosa koji će biti jednak za sve. To bi nas zadovoljilo, a ostalo bi rješavali u hodu”,  rekla je ona.

Kazala je da pri svojim zahtjevima za povećanjem osnovice plate ostaju sve dok ne sjednu za pregovarački sto.

”Tu se odlučuje hoće li nešto ići drugačije. U momentu kada imamo prijedlog nula, naš ostaje 15 odsto. Na prošlom sastanku su izašli sa informacijom za prosječnu federalnu plaću iz septembra, naš kolektivni ugovor se već krši, jer bi osnovica trebala biti 642, a trenutno je 638 KM”, rekla je Čomić te dodala da neće prezati ni od generalnog štrajka.

Predstavnik Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u HNK Dalibor Alilović rekao je da ostaju pri svojim zahtjevima.

”Nama stalno govore da će prihodi padati, a sve statistike koje dobijemo govore suprotno. Postoji prostor od povećanja za 15 odsto, a to je pitanje, bukvalno, preživljavanja”, naveo je on.

Protestna šetnja je krenula od Kantarevca i Gradske vijećnice preko Bulevara i trga Rondo do zgrade Vlade HNK , uslijed čega je došlo do obustave saobraćaja.

Od protesta su odustali u Sindikatu policije HNK.

Prethodni članakKošarac i Momirović o daljem regionalnom povezivanju
Naredni članakUHAPŠEN PREDSJEDNIK SUDA BIH RANKO DEBEVEC