Protesti poljoprivrednika širom Evrope, Fon der Lajen pokrenula strateški dijalog (VIDEO)

Širom Evrope poljoprivrednici nedjeljama protestuju zbog krize sa cijenama, nezadovoljni poljoprivrednim zakonima EU, a nakon što su protesti održani ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pokrenula je strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede.

Bijes poljoprivrednika u posljednjih nekoliko nedjelja doveo je do blokada puteva i traktorskih parada, a protesti su održani u Francuskoj, Njemačkoj, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji, a ranije i u Holandiji.

Iako poljoprivrednici protestuju zbog nacionalnih pitanja, oni su ujedinjeni kada je riječ o sve većim izazovima sa kojima se suočava poljoprivreda, uključujući ekstremne vremenske prilike, ptičji grip i porast troškova goriva.

Nezadovoljni su zbog prekomjernih regulativa, uključujući na evropskom nivou, kao i priliva ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU od ukidanja carinskih dažbina 2022. godine.

U pokušaju da smiri bijes poljoprivrednika, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u četvrtak je pokrenula novi format strateškog dijaloga koji okuplja poljoprivrednike, ekološke organizacije i industriju, kako bi se došlo do rješenja za probleme poljoprivrednika u Evropi.

Među glavnim pitanjima su teme poput prihoda farmera, održivost, tehnološke inovacije i konkurentnost, a dio programa je i pitanje zelene tranzicije i zabrinutost da će ona izazvati dodatne probleme poljoprivrednicima.

Uoči izbora za Evropski parlament u junu i anketa koje pokazuju rast popularnosti krajnje desnice i nacionalista koji se intenzivno bave pitanjem poljoprivrede, poslanik u EP i potpredsjednik grupacije socijalista Pedro Markes rekao je da su poljoprivrednici “veoma važno biračko tijelo”.

Ogorčenost su posljednjih mjeseci pokazali i poljoprivrednici u Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj, gdje proizvođači osuđuju, kako navode, “nepravednu konkuraciju” koja dolazi iz Ukrajine znog snižavanja cijena njenih žitarica.

Prethodni članakUbio suprugu i sina, pa izvršio samoubistvo
Naredni članakSankt Peterburg: U ime predsjednika Srpske položen vijenac povodom Dana oslobođenja Lenjingrada