Protest rudara “Stare jame”: Niko neće da radi za ovu platu

Rudari pogona “Stara jama” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ) obustavili su proizvodnju te od subote ne silaze u jamu, potvrdio je Feni predstavnik radnika koji i jutros protestiraju ispred ulaza u krug preduzeća, Eldin Đidić.

On je naveo kako su radove obustavili, jer u petak nisu bili dobili plaću, a njihovi su zahtjevi i smanjenje mjesečnog plana proizvodnje, zatim uplata stimulacije za jamske radnike za mjesec juni u visini od 150 KM i da im, od idućeg mjeseca, “stimulacija bude isplaćivana kako je i obećano”. Traže i da im se evidentiraju dnevnice za dane koje su proveli u obustavi rada.

“Radnici odlaze i nije moguće ispuniti plan proizvodnje sa ovim brojem ljudi. Brigada koja je brojala 38, sada broji 15 radnika. Niko neće da radi za ovu plaću. Nedavno je bio konkurs i niko se nije prijavio za posao jamskog radnika”, tvrdi Đidić, koji ističe kako im je plaća i umanjena zadnjih nekoliko mjeseci.

Vršilac dužnosti direktora Isad Turalić ističe kako je dio rudara platu za juni dobio još u petak, a ostalim je jutros uplaćena.

“Zbog bankarskih procedura plaću nisu svi dobili u petak. Plaća nije smanjena”, kaže Turalić, koji napominje kako su plaće samo usklađene s prošle godine dogovorenim Pravilnikom.

Napominje i kako neke brigade nisu ispunile plan proizvodnje.

Rudari pogona “Raspotočje”, kaže Turalić, nisu prekidali proizvodnju te da se nada da će biti postignut dogovor i za nastavak proizvodnje u pogonu “Stara jama”. Kako je obavijestio Đidić, upravo su pozvani na novi sastanak i pregovore s upravom preduzeća.

Prethodni članakVeliki požar kod Širokog Brijega: Izgorjele koze
Naredni članakPatrijarh Porfirije iskazao spremnost da pomogne novom rukovodstvu SDF