Prota Radović: Slavi nije mjesto u kafani

Slava je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice, sa najbližim prijateljima, njeno mjesto nije u restoranima, kafanama, rekao je protojerej stavrofor Ljubivoje Radović.

Ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja – napomenuo je protojerej i dodao da razgovore treba voditi u tome pravcu da bi naučili, ispunili se ljubavlju i tako ukazali poštovanje svetitelju.

Radović je istakao da treba proslaviti bez pretjerivanja, jer smisao slave nije u pretjerivanju i jelu i piću već u duhovnom raspoloženju.

Istakao je da to što pojedini slave slavu u restoranima i sa muzikom nema veze sa pravoslavnim poimanjem krsne slave.

Podsjetio je da su domaćini dvorili slavu, a gosti sjedili, da domaćin nije želio da sjedne poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

– A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno sa drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima – istakao je Radović za RTS.

Kada je riječ o Nikoljdanu, kaže da je u pravu Duško Radović kada kaže da polovina ljudi slavi, a polovina ide na slavu.

Ističe da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a da je jedino slava ostala.

– Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave – zaključio je Radović.

Prota je naglasio i da post ne bi smio da se svede na tanjir, jer je on nešto mnogo uzvišenije i veće, treba ga začiniti dobrim djelima i ljubavlju.

Prethodni članakMađarska će uložiti veto u slučaju da EU pokuša da uvede sankcije Dodiku
Naredni članakFauči: Omikron soj “bjesni” svijetom