Prosvjetina škola važan segment u očuvanju nacionalnog identiteta

Srpska djeca u Mostaru nemaju mogućnost da pohađaju školu po svom planu i programu već su prinuđena da uče po bosanskom i hrvatskom nastavnom planu u kojima mogu malo ili nimalo saznati o svome jeziku, kulturi ili istoriji.
Za djecu mostarskih Srba izuzetno je važno da stiču znanje o svom porijeklu, jeziku, kulturi i tradiciji.
Jedina mogućnost kako djecu upoznati sa srpskim jezikom i istorijom jeste bila dopunska nastava pa su u Srpskom prosvjetnom društvu Prosvjeta u Mostaru odlučili prije sedam godina da pokrenu školu srpskog jezika, istorije i kulture za srpsku omladinu.
Srpska djeca u Mostaru subotom idu u školu da bi naučili svoj jezik, istoriju i kulturu i nije mali broj onih koji neradnu subotu kada bih trebali odmarati od škole koriste da uče.
Mali i veliki svi u istoj smjeni, od 1 radzreda osovne škole do 4 razreda srednje.
Dječak Atanasije Krulj objašnjava da djeci znači mnogo ova škola jer se upoznaju, zbližavaju a i uče o svojoj kulturi, crkvama, jeziku i istoriji, o kojima u školama po bosanskom i hrvatskom planu i programu nema ni riječi.

Danas škola radi u obnovljenom objektu, stare Prosvjetine škole, iz 1856. godine.

Duško Kojić rukovodilac Prosvjetine škole navodi da su se ranije roditelji srpske djece obraćali Prosvjeti sa problemom koji imaju sa djecom koja ne poznaju svoj jezik i ćirilicu, kao ni svoju istoriju, te da je Prosvjeta odlučila sve napore uložiti da omogući dopunsku nastavu na srpskom jeziku za svu zainteresovanu djecu.

“Ova škola je upravo i otvorena iz razloga da bi našoj djeci punudila ono što im nedostaje, da upoznaju svoju kulturu, svoju književnost i jezik i da se upoznaju međusobno i druže”, rekao je Kojić.

Prosvjeta je uspjela 2014. organizovati nastavu no ona se izvodila u prostorijama Vladičanskog dvora u Mostaru gdje se vikendom ova zgrada u kojoj su smještene SPC, Vlada RS-a, Konzulat Srbije i Prosvjeta pretvarala u učionicu za djecu. Ti uslovi iako su bili veliki za početak nisu bili adekvatni ni za rad ni za boravak djece, te je Prosvjeta odlučila uz pomoć raznih institucija osposobi staru školu iznad Saborne crkve koja je poznata kao “Škola pod košćelom” u kojoj se od ove godine održava nastava.

Predsjednica SPKD Prosvjeta GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kaže da sada u školi koja je obnovljena djeca imaju četiri potpuno opremljene učionice.

“Dobili smo u prošloj sedmici donaciju informatičke opreme od predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić koja će nam pomoći i u izvođenju nastave i u usvajanju znanja”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste, kažu mostarski Srbi, da njihova djeca provode vrijeme zajedno, da se upoznaju sa svojim jezikom i istorijom. U zgradi sadašnje Prosvjetine škole prva slova naučio i veliki mostarski pjesnik Aleksa Šantić. Možda i ova škola iznjedri još neke poznate srpske pjesnike i književnike.

 

Prethodni članakVelika pobjeda “Zmajeva” u borbi za baraž
Naredni članakEnergetska kriza trese svijet