Propao Hamasov prijedlog o prekidu vatre; Netanjahu najavljuje pohod na Rafu

Rat Izraela i Hamasa – 125. dan.

IDF su likvidirale na desetine pripadnika Hamasa u Kan Јunisu, otkrile oružje koje su koristili borci organizacije i tunele u kojima su boravili lideri grupe.

Sa druge strane, u intezivnim izraelskim udarima na stambena naselja u gradu Gazi stradalo je najmanje petoro civila, dok ih je na desetine povređeno.

Hamas je predložio primirje u tri faze u trajanju od 135 dana koje bi se finaliziralo sporazumom o okončanju rata.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio predlog i najavio borbu do “apsolutne pobjede” koja podrazumijeva eliminasanje Hamasa i demilitarizovani Pojas Gaze.

U američkom napadu dronom u Bagdadu ubijen jedan od lidera Kataib Hezbolaha.

UN zabrinute zbog planova Izraela da usmjeri napade na Rafu

Šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits saopštio je danas da je “izuzetno zabrinut” zbog planova izraelske vojske da proširi ratne akcije na pogranični grad Rafa u Pojasu Gaze, gdje interno raseljeni palestinski civili žive u izuzetno teškim uslovima i odakle nemaju gdje da se sklone.

– Više od polovine stanovništva Gaze sada je u Rafi, gradu u kojem je prethodno živelo samo 250.000 stanovnika, na samom pragu Egipta. Njihovi životni uslovi su veoma teški, nedostaju im osnovne potrepštine za preživljavanje, progonjeni su glađu, bolestima i smrću – rekao je Grifits, a prenosi Al DŽazira.

Grifits je rekao da potencijalne borbe u Rafi prete da oduzmu živote još ljudi.

– Rizikuje se humanitarna operacija koja je već omeđena nesigurnošću, oštećenom infrastrukturom i ograničenom pristupom. Јednostavno, mora se zaustaviti ovaj rat – rekao je on.

Putin: Rusija postigla konkretne rezultate u nastojanjima da se oslobode taoci

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je liderima jevrejske zajednice u Rusiji da je Moskva “postigla konkretne rezultate” u diplomatskim nastojanjima da se oslobode taoci koje drži Hamas.

Putin je na sastanku sa glavnim ruskim rabinom Berlom Lazarom i predsjednikom Federacije jevrejskih opština Aleksandrom Borodom rekao da je Rusija iskoristila svoje kontakte sa političkim krilom Hamasa.

– Otkako je situacija postala napetija na Bliskom istoku, Rusija čini sve da pomogne ljudima koji su postali taoci. Kao što je poznato, naše Ministarstvo spoljnih poslova je radilo preko političkog krila Hamasa i, u cjelini, bilo je konkretnih rezultata – rekao je Putin.

Ruski predsjednik je istakao da se Moskva trudila da pomogne i onima koji nisu ruski državljani.

Prethodni članakViše od 150 policijskih službenika pretresalo migrantski centar u Blažuju
Naredni članakPirc Musar u zvaničnoj posjeti BiH