Projekt zaštite Neretve

Uz prisustvo Nikole Dobroslavića, župana Dubrovačko-neretvanske županije i dr. sc. Nevenka Hercega, premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u zgradi Vlade HNK u Mostaru potpisan ugovor vezan za provođenje projekta “Zaštita i valorizacija zaštićene prirodne baštine Neretve u svrhu održivog razvoja lokalnih zajednica u prekograničnom području RH i BIH” koji je odobren za sufinansiranje u okviru Programa poticanja prekogranične saradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine za razvoj lokalne zajednice.

Uz Kabinet predsjednika Vlade, kao vodećeg partnera, partneri na projektu su: Javno preduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Cilj projekta je doprinijeti većoj turističkoj valorizaciji prirodnih resursa zaštićenih područja u dolini rijeke Neretve i njihovoj turističkoj prepoznatljivosti/konkurentnosti uvođenjem novih turističkih sadržaja te promociji u svrhu održivog korištenja prirodne baštine i doprinosa jačanju konkurentnosti i privrednog oporavka prekograničnog područja Neretve u  Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Tokom sastanka razgovarano je o međusobnoj saradnji, osobito MED projektu COASTING PLUS, odnosno nastavku projekta COASTING kroz koji će se, uz ostalo, na poseban način ojačati saradnja dvije susjedne i prijateljske županije.

Projekat COASTING PLUS usmjeren je na poticanje koordinacije među ključnim dionicima u svrhu unapređenja razvoja održivog i odgovornog obalnog turizma  i zaštite okoliša na mediteranskom području. Cilj Projekta, uz prenošenje COASTING metodologije na lokalni nivo, je i razvoj Lokalnog akcionog plana. Regionalna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, u koordinaciji sa vodećim partnerom – Savezom gradova i općina Andaluzije iz Španjolske (FAMP), iskoristit će iskustvo stečeno u završenom projektu COASTING kao i drugim EU projektima, te uključenim novim partnerima prenijeti metodologiju integralnog upravljanja obalom za održivi turizam.

Premijer Herceg i župan Dobroslavić izrazili su punu spremnost za daljim razvojem saradnje kako kroz Jadransko-jonsku euroregiju tako i kroz zajedničko apliciranje na prekogranične i transnacionalne programe.

Prethodni članakSrbija nastavlja podršku Srpskoj
Naredni članakBILEĆA: Da li će biti raspuštena Skupština?