Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni proizvođači i prerađivači iz Republike Srpske.

Ovo je bila i prilika za uspostavljanje poslovnih kontakata, dogovaranja buduće saradnje i proširenja tržišta. Tehnološke inovacije, agrotehničke mjere i najnovija dostignuća u agraru, unapređuju ovaj sektor.

Izlagači iz Srpske znaju da je Novosadski sajam uvijek prilika da se pokažu u najboljem svjetlu, uspostave nove poslovne kontakte i prošire tržište.

Radomir Vukelić, Poljoprivredna zadruga Klekovača iz Drinića, kaže da se ova zadruga bavi uzgojem tradicionalnih sorta žitarica i njihovom preradom u integralna brašna. Svoje proizvode plasiraju na području cijele BiH.

Marko Arsenić, preduzeće Dub Garden iz Kozarske Dubice, rekao je da se jedini na ovim prostorima bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije za početnu i krajnju obradu zemljišta. Njihov poznati proizvod je dubička teška drljača, a na Sajmu su izložili primjerak dužine od devet metara.

Da je poljoprivreda jedan od strateških pravaca razvoja Republike Srpske, potvrdio je i resorni ministar Savo Minić. On je istakao značaj tehnoloških inovacija, kao i ulaganja najsavremenije tehnologije, bez kojih se ne može zaštiti poljoprivredni proizvođač.

Ministar je izrazio nadu da ova agrarna godina bude povoljnija za poljoprivrednike i da donese bogatiji urod nego prošla.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, istakao je da Srpska ima velike potencijale i u energetici i u poljoprivredi. Na tim osnovama, kako smatra, zajedničkim radom ovi potencijali se mogu iskoristiti.

Mnogi iz Srpske i okruženja mnogo toga mogu da nauče i od Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke kojem je priznato skoro 280 različitih sorti i hibrida.

Dejan Đurić, direktor Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka, rekao je da Insttut ima spostvenu proizvodnju na 180 hektara, kao i proizvodnju kod svojih kooperanata na 200 hektara.

Više od 1.200 izlagača iz Srbije i 40 zemalja je na 47.000 kvadratnih metara otvorenog i 11.00 sajamskog zatvorenog prostora. Novosadski sajam poljoprivrede biće biti zatvoren u četvrtak dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima.

 

Prethodni članakĐogo: Kolektivni Zapad i secesionističke vlasti drže kao taoce Srbe i srpske svetinje
Naredni članakPoznat identitet mladića koji je poginuo u Trebinju