Proglašeno stanje prirodne nesreće u više opština, stotine objekata pod vodom

Kiša ne prestaje da pada, a situacija u pojedinim opštinama u Bosni je jako loša. Grad Bihać, Bosanska Krupa, Novi Grad su već proglasili stanje prirodne nesreće, a na ovim područjima je na stotine kuća poplavljeno.

Štab Civilne zaštite Grada Bihaća donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Grada Bihaća.

Na sjednici štaba Civilne zaštite Grada Bihaća razmatrane su informacije sa terena. Konstatovano je da u Gradu Bihaću nema stradalih ili povrijeđenih uslijed poplava.

“Jedinica CZ za spašavanje na vodi i pod vodom uz pomoć Crvenog križa Grada Bihaća i organizacije Pomozi.ba cjelodnevno je vršila dostavu hrane i pitke vode za mještane naselja Klisa do kojeg je odsječena putne komunikacije”, saopštili su iz Civilne zaštite.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić rekao je da je u desetak bihaćkih mjesnih zajednica poplavljeno preko 200 objekata i veliki broj poljoprivrednih površina odnosno usjeva.

Juče je donesena i odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće u Sanskom Mostu.

Na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije jutros je u Novom Gradu proglašeno stanje elementarne nepogode.

Zbog visokog vodostaja rijeka Une i Sane u gornjim tokovima, Opštinski štab za vanredne situacije donio je odluku da se obustavlja nastava u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Novi Grad. Јavna ustanova Dječiji vrtić “Pčelica Maja” takođe neće raditi.

Plavni talas iz Bihaća koji se tokom noći kretao prema Novom Gradu, uvećao je vodostaje rijeka na 540 centimetara.

Sačuvano je jezgro grada, ali voda je ušla u naselje Mlake, i u oko 40 stambenih objekata, rekao je načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Vodostaji rijeka Une i Sane rastu oko centimetar na sat vremena. Pet lokalnih puteva je van upotrebe, evidentirano je šest klizišta, i taj broj će da raste rekao je Drljača.

U Kostajnici je proglašeno vanredno stanje.

U Prijedoru je zaplavljeno više desetina objekata u prigradskom naselju Raškovac, u kojem se izlila rijeka Sana.

 

Prethodni članakVrbas se izlio kod Kastela, građani gledaju u rijeku i strahuju od poplava
Naredni članakNestvarna utakmica Nikole Jokića